szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőn az SZFE diákjai az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt tüntettek. Az ITM reagált, szerintük a modellváltás célja a kormánytól való függetlenedés. Mindeközben a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora kollégiumi helyeket ajánlott az SZFE-s diákoknak.

Hétfőn délelőtt neves művészek - többek között Alföldi Róbert és Ónodi Eszter - is kiálltak az Innovációs és Technológiai Minisztérium elé, hogy a támogatásukról biztosítsák a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása ellen tiltakozó diákokat – olvasható az ATV oldalán. Az ITM pedig a híradó megkeresésére azt válaszolta hogy a modellváltás célja a kormánytól való függetlenedés, és a költségvetést is megkétszerezik.

"A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) belső szakmai vita alakult ki, amelyet a művészeti ágak nagy tekintélyű szakembereinek kell rendezniük. A modellváltás célja a kormánytól való függetlenedés, így a kuratórium feladata arról dönteni, hogy a jelenlegi helyzetben mi a helyes megoldás. Az SZFE esetében az átalakítás elvárt eredménye, hogy az ott tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javuljanak. A kormány természetesen azt támogatja, hogy az oktatás normális keretek között, rendes mederben folyhasson. Ezért is döntött arról, hogy az egyetem jövő évi működéséhez a korábbi költségvetés mintegy kétszeresét, 3 milliárd forintot biztosít egyebek mellett bérrendezésre és a kampusz építési program előkészítésére a kuratórium számára" – írta levelében a minisztérium.

Iványi Gábor, a  Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora kollégiumi helyeket, ebédet és iskolát ajánlott fel az SZFE-nek - írja a hvg.hu. A lelkész azt üzente a tiltakozó hallgatóknak és oktatóknak, vegyék bátran igénybe a Wesley János Lelkészképző Főiskola infrastruktúráját, és élvezzék vendégszeretetüket. Levelét Upor Lászlónak, valamint Karsai Györgynek és Gábor Györgynek címezte. A levélben azt írja, tisztelettel, együttérzéssel és szeretettel szemlélik azt a küzdelmet, amit elsősorban az SZFE autonómiájának a megtartásáért vívnak, ugyanakkor – teszi hozzá – ez példa az egész ország számára, és alkalmas arra, hogy jogaink megbecsülésére biztasson minket.

„Kollégiumunkban van még valamennyi szabad hely. Konyhánk most is kész a kérésnek megfelelően 30-40 ebédet biztosítani, de ez a szám akár az egész egyetemi polgárság rendelkezésére növelhető. A Wesley Magyarországon akkreditált felsőoktatási intézmény (az utolsó függetlenek egyike), így teljes szabadsággal oktassatok és jöjjetek, vegyétek igénybe egész infrastruktúránkat és élvezzétek vendégszeretetünket. Egyébként egyetemi szintű oktatás is zajlik nálunk, és doktori iskolánk is indulásra kész."

Iványi Gábor kéri, fogadják őszinte baráti elismerésüket és támogató szeretetüket, amellyel akkor is mellettük állnak, ha nem tartanak igényt a fent említett támogatásra.

Az egyik SZFE-s osztályt nem engedték be a tantermébe

Ma reggel a látványtervező osztály nem jutott be tantermébe, mert nem engedték be őket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!