szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) több oktatója is támogatásáról biztosította a Színművészetis hallgatókat szeptember 23-án. Az SZTE oldalán azonban megjelent egy közlemény csütörtökön, amelyben azt írják, tiszteletben tartják munkavállalóik jogát a szabad véleménynyilvánításra, ugyanakkor ez nem tükrözi az intézmény hivatalos állásfoglalását.

Korábban írtunk róla, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának - mostanra már - 78 oktatója írta alá azt a dokumentumot, amelyben kiállnak a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) blokád alá vonó hallgatók mellett. Közleményükben leírták, hogy szolidárisak azokkal az oktatókkal is, akik a kuratórium erőszakos fellépését látva felmondtak az intézményben. A jelenlegi patthelyzet feloldására pedig Palkovics Lászlótól azt kérik, vonja vissza a kuratóriumi elnök megbízását.

Az SZTE az oktatók közleményére az egyetem oldalán reagált. Mint írják, az említett dokumentumot "a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar 240 oktatójának kevesebb mint harmada írta alá. Az SZTE ahogyan mindig, most is tiszteletben tartja munkavállalóinak jogát a szabad véleménynyilvánításra."  Fontosnak tartják azonban kiemelni, hogy ez nem tükrözi sem a kar, sem az egyetem hivatalos állásfoglalását.

A Szegedi Tudományegyetem más intézmények belügyeibe nem kíván beavatkozni - tették hozzá.

Korábban egyébként szintén az SZTE Bölcsészettudományi Kara távolíttatta el az épületre kikerült, SZFE-vel szolidarizáló feliratokat, mondván, azokra nem adtak engedélyt. De nem ez az egyetlen egyetem, ahonnan végül eltűntek a feliratok és a piros-fehér szalagok. Az ELTE ÁJK vezetése is leszedette a gondnoksággal a szolidaritást kifejező "jeleket".

Megjelent a koronavírus a Színművészetit blokád alatt tartó hallgatók között

A tiltakozók azonban egyelőre nem közölték, hogy az elkülönítés mellett milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be, amivel megfékezik a betegség terjedését.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!