szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tudjuk, hogy csak most kezdődött a félév, de nem árt tudni: vissza kell-e fizetni az állami támogatás összegét, ha egy félév után otthagyjátok az egyetemet? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Elsőként nem erre a szakra akartam bekerülni, de mégis beiratkoztam. Úgy gondoltam, az első félévet végigcsinálom az alapszakon, a második félévet már nem. Vissza kell fizetnem az állami támogatásom összegét?

Ha most kezdtétek az egyetemet, de nem olyan, mint amire számítottatok, akkor jó ha tudjátok, hogy ha alapképzésre, mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre jártok, akkor több kötelezettséget is vállanotok kell. Ha az oklevélszerzési határidőn belül megszűnik a magyar állami ösztöndíjas hallgatói jogviszonyotok, akkor a magyar állami ösztöndíj további sorsa szempontjából a következő esetek lehetségesek:

  1. ha osztott képzésben (alap-, mesterképzés, felsőoktatási szakképzés) legfeljebb egy félévig, osztatlan mesterképzésben (pl. általános orvos) legfeljebb két félévig vettétek az ösztöndíjat, akkor további magyar állami kötelezettség az adott képzéshez nem terhel bennetekt.
  2. ha egy, illetve kettő állami ösztöndíjas félévnél többet vettetek igénybe a képzésen, akkor hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettségetek keletkezik.

Visszafizetni csak akkor kell az ösztöndíjat, ha a sikeres oklevélszerzést követően, 20 éven belül nem tartotok fenn hazai munkaviszonyt annyi ideig, ameddig ösztöndíjasként tanultatok. Akkor a 20 év leteltével kötelesek vagytok visszafizetni az igénybe vett magyar állami (rész)ösztöndíjnak – évente a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított éves átlagos fogyasztóiár-növekedés mértékével növelt – összegét.

Most kezditek az egyetemet? Ezekre figyeljetek, több százezer forint is múlhat rajta

Jövő héten elkezdődik az őszi félév az egyetemeken, de már most fontos, hogy tudjátok, milyen feltételeket kell teljesítenetek, hogy ne soroljanak át állami ösztöndíjas képzésről önköltséges formára. Ezekre már most érdemes figyelni.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!