szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jövő héten elkezdődik az őszi félév az egyetemeken, de már most fontos, hogy tudjátok, milyen feltételeket kell teljesítenetek, hogy ne soroljanak át állami ösztöndíjas képzésről önköltséges formára. Ezekre már most érdemes figyelni.

Mikor sorolhatnak át államiról önköltséges képzésre?

  • az utolsó két (aktív) félévetek átlagában nem szereztetek legalább 18 kreditet  - tehát az első évben legalább 36-ot,
  • nem értétek el az intézmény szervezeti és működési szabályzatában megállapított tanulmányi átlagot - mennyi ez az átlag? Itt nézhetitek meg az idei számokat
  • az állami ösztöndíjjal támogatott képzés feltételeitek vállalásáról szóló nyilatkozatotokat visszavonjátok,
  • kimerítettétek a rendelkezésre álló támogatási időt (12 félév, osztatlan mesterképzés esetében 14) - az állami félévekről itt olvashattok bővebben.

Természetesen ellenkező irányú átsorolásra is sor kerülhet: a felsőoktatási intézmény a megüresedett állami ösztöndíjjal támogatott helyekre. Azonban ez nem jelent végleges és változtathatatlan finanszírozási kategóriát senki számára a tanulmányai során.

Így igényelhettek új diákigazolványt az egyetemen: teendők lépésről lépésre

Jövő héten a legtöbb egyetemen elindul az őszi félév, úgyhogy nem hiányozhat az egyik legfontosabb kellék, a diákigazolvány sem. Ha elsőévesek vagytok, fontos, hogy a középiskolás diákigazolványotokat már nem sokáig használhatjátok. Mutatjuk, hogy mit kell tennetek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!