szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azt már mindenki tudja, hogy hol kezdheti el az egyetemet ősztől, de vajon mit kell vállalniuk a hallgatói szerződésben azoknak, akik állami ösztöndíjas képzésben kezdik meg az egyetemet? Mutatjuk a szabályokat.

Itt nézhetitek meg az összes ponthatárt.

A magyar állami ösztöndíjas hallgató köteles:

  • az adott képzésen legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet (oklevélszerzési kötelezettség), ÉS
  • az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általa magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani (20 éven belüli hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettség).

Hogy mindez mit jelent az oklevélszerzési kötlelezettség? Például azt, hogy egy 6 féléves szakot legfeljebb 9 félév alatt el kell végeznetek.

A másik feltétel, amit a hallgatói szerződésben is vállalnotok kell, hogy az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általatok magyar állami ösztöndíjasként igénybe vett félévek idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani. Ez az úgynevezett 20 éven belüli hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettség. Ha ezt nem teljesítitek, akkor a 20 év leteltét követően kötelesek vagytok visszafizetni az igénybe vett magyar állami (rész)ösztöndíjnak – évente a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított éves átlagos fogyasztóiár-növekedés mértékével növelt – összegét.

Erről az Oktatási Hivatal oldalán olvashattok.

Az Eduline-on minden infót megtaláltok a 2020-as felvételiről, legfrissebb cikkeinket itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!