szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

13 egyetemnek kell szembenéznie azzal, hogy a korona-vírus miatti válság fizetőképtelenné tette őket.

Egy friss tanulmány szerint nagy gondok lehetnek, hacsak nem kapnak állami támogatást azok az egyetemek, melyeket ellehetetlenített a vírus miatti válság – olvasható a BBC oldalán.

A Költségvetési Intézet (Institute for Fiscal Studies) szerint a magas rangú, népszerű egyetemeknek, ahol sok nemzetközi hallgató folytatja tanulmányait, a jövedelem azonnali csökkenésével kell szembenéznie, de a legnagyobb veszélyben a kisebb hírnévvel rendelkező egyetemek vannak. Az IFS nem nevezi meg a konkrét egyetemeket, de szerintük a leghatékonyabb segítség az lenne, ha a kormány célzottan támogatná ezeket az intézményeket.

A kutatók becslése szerint 11 milliárd font veszteség van, amely az ágazat éves jövedelmének egynegyedét teszi ki. Amikor bezártak az egyetemek, akkor több veszteség is érte őket. Sokkal kevesebb külföldi diák iratkozott be, kevesebb lett a jövedelmük a diákok szállásából, konferenciákból, rendezvényekből, és a hosszú távú befektetések is veszteségesek lettek.

Az olyan népszerű és magas presztízzsel rendelkező egyetemek, ahol alapvetően sok a külföldi hallgató most azzal próbálkoznak, hogy több brit diákot vesznek fel. Ez azonban károsíthatja a kisebb hírnévvel rendelkező egyetemeket, hiszen azokat a potenciális hallgatókat veszik el a magasabb rangú intézmények, akik egyébként hozzájuk jelentkeznének.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy valószínűleg súlyos létszámleépítésre lesz szükség, ahhoz, hogy a költségeket csökkenteni tudják és ez sajnos minőségromláshoz vezethet majd. Az elemzésből az is kiderül, hogy nem a legnagyobb veszteséget mutató egyetemek vannak a legnagyobb bajban, hanem azok, amelyek már a válság előtt is nehéz pénzügyi helyzetben voltak.

Jo Grady, az Egyetemi és Főiskolai Szövetség főtitkára felszólította a kormányt, hogy lépjen és garantálja, hogy segít az egyetemeknek pótolni a hiányokat. "Szükségünk van egy átfogó támogatási csomagra, amely védi a munkahelyeket, megőrzi tudományos képességeinket és garantálja az összes egyetem fennmaradását" - mondta Dr. Grady.

Az Oktatási Minisztérium nyilatkozatában azt állította, hogy a májusban bejelentett kormányzati csomag lehetővé teszi az Egyesült Királyság egyetemeinek támogatását. Alistair Jarvis, a brit egyetemek vezetője elmondta, hogy a testület szorosan együttműködik a kormánnyal az egyetemek támogatására irányuló javaslatokkal kapcsolatban.

Kreditrekordok az egyetemen - keressük minden idők legjobbját!

Veletek is előfordult már, hogy "egy kicsit" túllőttetek a félévenként ajánlott 30 krediten? Keressük az ország legkeményebb egyetemistáját - küldjétek el nekünk nálatok mi volt a csúcs!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!