szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rendhagyó körülmények között, szigorú egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett, de zajlik a munka a felsőoktatásban, így a felvételi folyamat is folytatódik - mondta az MTI-nek Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás hangsúlyozta: a kormányzat, az illetékes hivatalok és a felsőoktatási intézmények mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyar fiatalokat a lehető legkevesebb hátrány érje a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, és továbbra is minden adott legyen ahhoz, hogy versenyképes tudásra tegyenek szert.

Elmondta, hogy egy olyan szakasz kezdődött el a felsőoktatási felvételiben, amely eleve alapvetően online zajlik. Április 20-tól érhetitek el az ügyintézési funkciókat a Felvi oldalán az E-felvételi rendszerében. Ellenőrizhetitek és módosíthatjátok adataitokatat, pótolhatjátok a még hiányzó dokumentumokat, illetve egyszer akár az eredeti jelentkezési sorrendet is megváltoztathatjátok. Ez utóbbira július 9-ig van lehetőségetek.

Schanda Tamás elmondta, hogy az elektronikus rendszerben figyelemmel követhetitek a benyújtott dokumentumok és kérelmek feldolgozottságát, illetve azok eredményét, és azt is, hogy az egyes jelentkezési helyeken - a már igazolt, rendelkezésre álló információk alapján - éppen hány pontotok van. Az államtitkár elmondta, hogy az elektronikus rendszer az általatok korábban megadott email-címre megküldi a fontos felhívásokat, információkat - mint például egy figyelmeztetést egy szükséges hiánypótlásra.

Schanda Tamás kiemelte, hogy a digitális oktatásra való átállás óta rengeteg jó ötlet és kreatív megoldás született, és ezeknek egy jelentős része a veszélyhelyzet elmúltával is jól hasznosítható lesz a képzésekben. A felvételi- és záróvizsgákkal kapcsolatban felidézte: a kormány döntése alapján az egyetemek, főiskolák ezeket is úgy szervezik meg, hogy minimalizálják a személyes érintkezéseket.Az államtitikár hozzátette:

Az egészség és az élet védelme a legfontosabb feladatunk most, de nem téveszthetjük szem elől a korábbi céljainkat sem. Bár komoly nehézségekkel kell megküzdenie mindenkinek, Magyarország alapvető érdeke az, hogy a gazdaság mielőbb talpra álljon, és legalább annyira eredményes legyen, mint az elmúlt évtizedben. Ennek elérésében nagy részük lesz azoknak a fiataloknak is, akik most tanulnak a felsőoktatásban, vagy éppen oda készülnek.

Külföldi továbbtanulás a koronavírus alatt: ezeket tudnotok kell, ha felvételiztek

Évek óta egyre több magyar diák kezdi meg egyetemi tanulmányait külföldön. Kivételes helyzetben vannak azok, akik idén ősszel külföldi egyetemen terveznek továbbtanulni, hiszen az ő jelentkezésüket, felvételijüket és egyetemkezdésüket jelentősen befolyásolja a koronavírus elterjedése.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!