szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen feltételekkel vállalhattok diákmunkát a téli időszakban középiskolásként vagy egyetemistaként, mennyi pénzt kaphattok és mire érdemes figyelni? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A téli időszakban is kétféle módon vállalhattok diákmunkát: iskolaszövetkezeten keresztül vagy munkaszerződés alapján.

Ha iskolaszövetkezeten keresztül dolgoztok, a béreteket egyedül a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége terheli (15 százalék). Mint nappali tagozatos tanulók vagy hallgatók egészségügyi szolgáltatásra vagytok jogosultak, így társadalombiztosítási járulékot nem fizet utánatok a munkáltató - így táppénzt sem kaphattok. A munkabérből nyugdíjjárulékot sem vonnak le. A választás előtt a diákszövetkezetekről tájékozódjatok online és járjatok utána mások tapasztalatainak. Nézzetek utána annak is, hogy a szövetkezet rendelkezik-e DiákÉSZ tagsággal.

Ha egyetemistaként munkaszerződés alapján dolgoztok, a munkáltató a fizetésetek 8,5 százalékának megfelelő egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot, továbbá 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet. Vagyis ezt a munkaviszonyt a majdani nyugdíj számításánál is figyelembe veszik.

Fontos, hogy  diákmunkásként is jogosultak vagytok a minimálbérre vagy - középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakör esetén - a garantált bérminimumra. Előbbi összege óránként bruttó 857 forint, utóbbié bruttó 1121 forint.

Mindig ragaszkodjatok az írásbeli szerződéshez, amely tartalmazza az alapbért, a munkakört, a munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét, és minden dokumentumból kérjetek saját példányt. Fiatal munkavállalóként - 16 és 18 éves kor között - éjszakai, 22 és 06 óra közötti munkavégzésre, illetve - a téli időszakban a kereskedelemben gyakori - túlórára nem kötelezhetnek titeket. A napi munkaidő legfeljebb nyolc óra lehet, akét műszak között pedig legalább 12 órának kell eltelnie.

Nemcsak a szorgalmi, hanem a vizsgaidőszakban is fontos, hogy ne vállaljátok túl magatokat, és a munka ne menjen a tanulmányi eredmények rovására. Minden vizsga előtt hagyjatok szabadon néhány napot a felkészülésre, és egy-egy fárasztó munkanapot se feltétlenül egy reggeli vizsga előtt vállaljatok be.

Munkavállalás egyetem mellett: négy hasznos tipp a döntéshez és a tervezéshez

Sokan vállalnak munkát a felsőoktatási tanulmányok mellett a megélhetési költségek finanszírozására, hogy megkeressék a zsebpénzüket vagy spóroljanak egy-egy nagyobb kiadásra. Négy tippet gyűjtöttünk össze a munkavállaláshoz.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.