szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen hagyományaik vannak az olasz diákoknak? Mutatunk néhány különleges szokást, amelyet szívesen gyakorolnak az olasz egyetemekre járó és végzős hallgatók.

Babérkoszorú a diplomaosztó után

A sikeres államvizsga után a diákokat a család és a barátok babérkoszorúval várják (amelyet laurusnak vagy laureanak neveznek). Ez egy általában piros szalaggal átkötött babérkoszorú, amit aztán a fejükre téve szelik az utcákat az ünneplés közepette. Ez egy látványos olasz hagyomány, diplomaosztó idején a várost elöntik a babérkoszorús diplomás fiúk-lányok egyaránt. A babér, vagyis a laurus egyébként szimbolizálja a dicsőséget és a győzelmet.

©

Újabb ünneplés: konfettivel

A diplomaosztókon a babérkoszorún kívül a konfetti is fel-felbukkan. Míg nálunk csupán szilveszterkor kerülnek elő a színes papírdarabok, az olaszok diplomaosztón, szülinapokon, farsangon is konfettit dobálnak. Ezt gyakran kiegészíti még egy tűzijáték is, amely szintén gyakori ünneplési módnak számít az olasz családoknál.

Vespával egyetemre

A nápolyi egyetem mellett nem biciklik, hanem Vespák parkolnak, ugyanis sok diák így jár nap mint nap. Egy ott tanuló azt is elárulta: jellemző a laza sulis szett. A diákok nem szoktak kiöltözni, az átlag tréningben jár iskolába.

©

Nincs kollégium

Legalább is Nápolyban például minden diák otthon vagy albérletben él. Általában a közelben lévő terekre ülnek ki az egyetemisták többnyire egy Peroni (olasz sör) vagy egy Aperol Spritz társaságában (utóbbi például egy euróért kapható az éjjeli-nappalikban). A dohányzás pedig az egyetemen is megengedett: vannak kijelölt helyek - például egy lépcsőrész az egyetemen belül -, ahol lehet dohányozni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!