szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyilvánosságra hozta a világ legjobb egyetemvárosainak rangsorát a Quacquarelli Symonds (QS), a listán Budapest a 43. helyet szerezte meg. A többek között hallgatói vélemények, árak és a helyi felsőoktatási intézmények elismertsége alapján összeállított rangsor élén London, Tokió és Melbourne áll.

A friss QS-rangsor első tíz helyezettje London, Tokió, Melbourne, München, Berlin, Montreal, Párizs, Zürich, Sydney és Szöul. A listát több szempont alapján állították össze: figyelembe vették például az adott város felsőoktatási intézményeinek rangsorhelyezését, az árakat, a munkaerőpiaci helyzetet. A rangsor összeállítói azonban felhasználtak egy 87 ezer hallgató és friss diplomás megkérdezésével készített kutatást is, amelyben az egyetemistákat és a nemrég végzetteket többek között az adott város kulturális és éjszakai életéről, a munkaerőpiaci lehetőségekről, az árakról, a helyiek nyitottságáról.

Budapest: ebben az alrangsorban az első

Budapest az egyetemvárosok összesített 2019-es rangsorában a 43. helyet szerezte meg, a „megfizethetőség” alapján összeállított alrangsorban azonban idén is az első helyen áll, megelőzve több ázsiai és európai egyetemvárost, például Varsót, Berlint, Brnót, Vilniust, Kijevet.

Az összesített rangsorban a környező országok egyetemvárosai közül a magyar hallgatók körében is népszerű Bécs szerezte a legjobb helyezést, a 13. helyen végzett. A cseh egyetemvárosok közül kettő jutott fel a listára, Prága a 35., Brno pedig a 60. helyen zárt, míg Lengyelországból Varsó az 51., Krakkó pedig a 104. Kijev a 118. helyet kapta meg a QS rangsorkészítőitől.

Kilenc magyar egyetem került a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé: friss rangsor

Kilenc magyar egyetem került a kétezer legjobb felsőoktatási intézmény közé a Center for World University Rankings (CWUR) 2019/2020-as listáján - közölte a Szegedi Tudományegyetem.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!