szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Budapesti Corvinus Egyetem eltökélt célja, hogy Közép-Európa vezető intézménye legyen a saját szakterületén. Ehhez azonban nyilván az oktatók bérezésén is jelentősen javítani kell majd – olvasható az e heti HVG-ben

A Corvinus átalakítása során szeretnének egyre több külföldi diákot és tanárt bevonni, illetve a magas oktató/diák arányon – jelenleg közel 30 hallgató jut egy oktatóra – is módosítanának. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy az utóbbit úgy szeretnék-e elérni, hogy kevesebb diákot vesznek fel, vagy úgy, hogy az oktatók számát növelik - írja cikkében a HVG.

Ha kevesebb lenne a hallgató, akkor jóval magasabb tandíjakkal kellene számolni, ami már így sem alacsony – 500-700 ezer forint évente. Ahogy arról korábban mi is írtunk, az egyetem vezetése azt ígéri, hogy a jövőben továbbra is megmaradnak a tandíjmentes helyek, amit a Corvinus-ösztöndíjjal fognak biztosítani – ezt ugyanannyian kaphatják majd meg, mint jelenleg az állami támogatást.

Hivatalosan is alapítványi fenntartásba került a Budapesti Corvinus Egyetem

Július 1-től az állam által létrehozott Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítvány a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója.

Csák János, a Corvinus Megújulásért Felelős Projektszervezet korábbi tagja egy interjúban elmondta, hogy a különbséget a külföldi diákok fizetnék meg. Szerinte az ázsiai diákokból évente ezret Magyarországra lehet csábítani, ami fejenként 20 ezer dolláros tandíjjal számolva, a három évfolyamon 60 millió dollárt jelentene. Ebből a pénzből finanszíroznák a külföldi és a jelenlegi oktatókat is. Azok az oktatók, akik jelenleg is az egyetemen tanítanak, bíztató ígéreteket kaptak – ha a magánegyetem alkalmazottai lesznek, akkor a fizetésük is emelkedik. 

Még azt sem lehet tudni, hogy a későbbiekben megmarad-e a jelenlegi tömegoktatás, vagy kisebb létszámú, de nagyon magasan képzett hallgatók oktatása mellet döntenek. Az utóbbihoz mindenképpen fel kell forgatni az egyetem eddigi életét, ugyanis magasabb tandíjakra, és kevesebb, de jobban megfizetett oktatókra lesz szükség - írja a HVG.

A teljes cikket elolvashatjátok a HVG hetilapjában.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!