szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyszerűsödhet az egyetemeken a más intézményekben szerzett tapasztalatok, például külföldön teljesített szemeszterek, vendéghallgatóként töltött félévek elismerése, ha elfogadják a Magyar Rektori Konferencia (MRK) javaslatcsomagját.

Megakadályoznák a rektorok, hogy a hallgatóknak fizetési kötelezettsége keletkezzen vagy túlfussanak a tanulmányi időn csak azért, mert külföldi mobilitási programban vettek részt — derül ki a Magyar Rektori Konferencia jelentéséből, amelyben arra hívják fel a figyelmet: hazánkban komoly hiányosságok vannak a kreditelismerés terén, az oktatók bizalmatlanok, a szabályok pedig félreérthetők - írja a Magyar Nemzet.

Jelenleg ugyanis nincs egységes eljárás a máshol szerzett kreditek, például egy erasmusos szemeszter elismerésére a magyar felsőoktatásban, ez pedig a rektorok szerint hátráltatja a hallgatók mobilitási hajlandóságát és az intézményi kapcsolatokat is.

Itt a 2020-as lista: ezek az egyetemek tarolnak a QS 2020-as rangsorában

Három ázsiai egyetem is szerepel a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as összesített világrangsorának első húsz helyezettje között, de a lista élén továbbra is túlnyomóan amerikai felsőoktatási intézmények állnak. A világ legjobb egyetemének még mindig a Massachusetts Intitute of Technologyt tartják a rangsor összeállítói.

A felsőoktatási törvény szerint mindenképp el kell ismerni a kreditet, ha az összevetett tudás legalább hetvenöt százalékban megegyezik. Ám erre az egyetemek többsége alsó küszöbhatárként tekint, miközben alacsonyabb egyezés esetén is lehetőség lenne az elismerésre.

Sokszor az is gond, hogy beszámítják ugyan a máshol teljesített tanegységeket, de nem a szakmai, hanem csak a szabadon választott tárgyak terhére. Ez esetben pedig előfordulhat, hogy a hallgató végül túllépi azt a megengedett kreditmennyiséget, amennyinél még ingyen tanulhat.

A javasolt módosítások értelmében ugyanakkor a jövőben egyszerűsödne a kompetenciák beszámítása, sőt akár iskolán kívül szerzett ismeretek, például munkatapasztalat is elismerhető lehet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!