szerző:
Eduline

Négy brit és hat amerikai egyetem áll a QS World University Rankings legfrissebb listájának élén. A Cambridge, a Harvard és a MIT eredménye aligha lepett meg bárkit is, ezek az intézmények ugyanis évek óta dobogós helyet szereznek a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban.

1. University of Cambridge – Nagy-Britannia

A Cambridge Nagy-Britannia második legrégebbi egyeteme, 1209-ben alapították. 2010-ben a Times Higher Education felsőoktatási rangsorában 6. helyezést ért el, a QS toplistáján pedig tavaly előzte meg először a Harvardot, és idén is a dobogó legfelső fokán végzett. A sanghaji Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsorában 2010-ben és 2011-ben is az ötödik lett.

University of Cambridge

2. Harvard University – USA

A Harvardot 1636-ban alapították, így ez az Egyesült Államok legrégebb óta működő felsőoktatási intézménye. 2010-ben a Times Higher Education világranglistájának első helyén végzett, az ARWU-listát pedig a rangsor első kihirdetése, vagyis 2003 óta vezeti.

Harvard University

3. Massachusetts Institute of Technology (MIT) – USA

A massachusetts-i műszaki egyetem jelentősen különbözik a világ egyetemeinek nagy többségétől abban, hogy diákjainak jóval több mint a fele az egyetem valamelyik posztgraduális képzésén vesz részt. Az ARWU-listán műszaki és informatikai területen a kezdetek óta első helyen szerepel, a Times Higher Education felsőoktatási rangsorában pedig 2010-ben a harmadik helyre sorolták.

Massachusetts Institute of Technology
©

4. Yale University – USA

A Yale az Egyesült Államok harmadik legrégebbi felsőoktatási intézménye, 1701-ben alapították Collegiate School néven. 2010-ben a Times Higher Education felsőoktatási rangsorában a tizedik helyen szerepelt, az ARWU-listán pedig tizenegyedik lett. 

Yale University
©

5. University of Oxford – Nagy-Britannia

2010-es és 2011-es ARWU-listán a világ egyetemei között a tizedik, az európai intézmények között pedig a második helyet szerezte meg. A Times Higher Education felsőoktatási rangsorában a Cambridge-dzsel holtversenyben a hatodik lett.

University of Oxford
©

6. Imperial College London – Nagy-Britannia

Az üzleti, műszaki, egészségügyi és természettudományi képzéseket kínáló intézmény nemrég ünnepelte a 100. születésnapját. A Times Higher Education listáján 2010-ben a kilencedik helyen szerepelt, az ARWU-rangsorban pedig a huszonhatodik helyet szerezte meg.

Imperial College London
©

7. University College London (UCL) – Nagy-Britannia

Az intézmény az első olyan egyetem volt Nagy-Britanniában, amely faji, osztálybeli és nemi hovatartozástól függetlenül vette fel tanulóit. Az ARWU-listán a huszonegyedik helyezést érte el, a Times Higher Education rangsorában 2010-ben a világ huszonkettedik, míg Európában az ötödik legjobb egyetem lett.

University College London
©

8. University of Chicago – USA

Az egyetemet amerikai baptisták alapították 1890-ben. A Times Higher Education toplistáján 2010-ben a tizenkettedik helyet szerezte meg, a 2011-es ARWU-rangsorban pedig a kilencedik lett.

University of Chicago
©

9. University of Pennsylvania – USA

Az egyetemet Benjamin Franklin alapította a 18. század közepén. A Times Higher Education felsőoktatási rangsorában tavaly a tizenkilencedik helyen végzett, a sanghaji listán 2010-ben a tizennegyedik, idén a tizenötödik helyen szerepelt.

University of Pennsylvania
©

10. Columbia University – USA

Az egyetemet II. György angol király alapította 1754-ben. A sanghaji ARWU-listán két éve tartja a nyolcadik helyet, a Times Higher Education felsőoktatási rangsorában pedig a tizennyolcadik helyet szerezte meg.

Columbia University
©


eduline