szerző:
Eduline

Biokémikus, orvos-kutató, betegápoló és belső ellenőr - aki ilyen szakmát választ, annak a következő években nem kell a munkanélküliségtől tartania. Az amerikai statisztikai hivatal összegyűjtötte azokat a területeket, ahol 2018-ig jelentősen nő majd a munkaerő iránti kereslet. A listán szereplő tíz szakma közül nyolc az egészségügyhöz és a szépségápoláshoz, egy a pénzügyi szolgáltatásokhoz, egy pedig az információs technológiához kapcsolódik.

A hivatal adatai szerint 2018-ban a jelenleginél egymillióval több szakemberre lesz szükség, hogy betöltsék ezeket az állásokat – írja a New York Times. Milyen fizetésre számíthatnak a BA- és BSc-diplomások Magyarországon? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

1. Orvosbiológiai mérnök

Az orvosbiológiai mérnökök speciális szerkezeteket, például mesterséges végtagokat terveznek, valamint új eljárásokat dolgoznak ki. A gyógyszerészet és a genetika fejlődése miatt 2018-ra a terület munkaerő-szükséglete 72 százalékkal nő majd - legalábbis az előrejelzések szerint.

2. Hálózatirendszer-elemző

Az információs rendszereket fejlesztő és tesztelő szakemberek közül sokan elvesztették az állásukat a gazdasági válság kezdetekor, 2018-ra azonban várhatóan 156 ezer új munkahely szívja majd fel a szakirányú végzettséggel rendelkezőket az Egyesült Államokban. Magyarországon több mint 2700 diák jelentkezett 2010-ben mérnök informatikus szakra, amely évről évre bekerül a tíz legnépszerűbb alapképzés közé. Az informatikai terület iránt érdeklődők tíz egyetemi és főiskolai kar közül választhatnak, az összesített kari rangsort itt nézheted meg.

Orvosok, ápolók: 2018-ra még több lesz a betöltetlen állás
©

3. Otthoni betegápoló

A lakosság elöregedése miatt hét éven belül 50 százalékkal nő a munkaerő iránti igény ezen a területen, az Egyesült Államokban 461 ezer új munkahely jön majd létre, írja a New York Times. A kereslet már most is nagyobb, mint a kínálat – mondta a lapnak William Dombi, a National Association for Home Care and Hospice igazgatóhelyettese. Mivel a fizetések alacsonyak, a munka viszont nehéz, sok a pályaelhagyó. 

4. Idősgondozó

Az idősgondozók hasonló feladatokat látnak el, mint a betegápolók - azzal a különbséggel, hogy nem nyújtanak orvosi ellátást. A munkájuk iránti igény előreláthatólag körülbelül ugyanannyival fog nőni, mint a betegápolók esetében.

5. Belső ellenőr

Az amerikai statisztikai hivatal becslései szerint 2018-ra 40 százalékkal több vállalati és pénzügyi ágazatban dolgozó belső ellenőrre lesz szükség. Az elmúlt évek biztosítási és banki botrányai miatt egyre jobban ellenőrzik az egyesült államokbeli cégeket, amelyek valószínűleg megelőző lépésekkel próbálják majd elejét venni az újabb szabálytalanságoknak.

6. Orvos-kutató

Hét éven belül 40 százalékkal több orvos-kutatóra lesz szükség, ez 44 ezer új munkahelyet jelent.

37 százalékkal több edzőre lesz szükség 2018-ra?
©

7. Orvosi asszisztens

Mivel az Egyesült Államokban kevés az orvos, az egészségügyi ellátás pedig drága, az orvosi asszisztensek szolgáltatásai igen népszerűek – az előrejelzések szerint hét éven belül további 29 ezer szakemberre lesz szükség ebben a munkakörben. Nálunk is évek óta jelentős a hiány orvosokból és egészségügyi szakemberekből. Kérdés azonban, hogy a hosszú évekig tartó tanulás után a frissdiplomások megkapják-e álmaik munkáját és fizetését – és ha nem, elhagyják-e a pályát, vagy esetleg külföldön próbálnak szerencsét. Összefoglalónkat arról, hogy mit ér ma Magyarországon az orvosi és az egészségügyi diploma, itt olvashatod el.

8. Bőrápolással foglalkozó szakember

Rohamosan nő az igény az öregedés elleni termékek és a hozzájuk kapcsolódó technológia iránt: 2008-ban 13 százalékkal magasabb volt a bőrápolószereket gyártó és forgalmazó cégek bevétele, mint 2006-ban, és 2013-ra további 7 százalékos növekedést jósolnak. A statisztikai hivatal becslése szerint 2018-ra 38 százalékkal több bőrápolással foglalkozó szakemberre lesz szükség.

9. Biokémikus és biofizikus

Az előrejelzések szerint hét éven belül kilencezerrel több ilyen szakembernek dolgozik majd az Egyesült Államokban.

10. Gyógytornászok, edzők

Munkájuk annyiban különbözik a személyi edzőkétől, hogy kizárólag orvosok irányításával dolgoznak. Nemcsak a betegek csontrendszeri és izomsérüléseivel foglalkoznak, hanem olyan gyakorlatokat is tanítanak, amelyekkel megelőzhetőek ezek a problémák. Az egészségügyi szolgáltatások borsos ára miatt egyre többen fordulnak hozzájuk – a statisztikai hivatal szerint 2018-ra 37 százalékkal fog nőni a kereslet.

eduline