szerző:
Eduline

Benyújtotta a parlamentnek a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) létesítéséről szóló törvényjavaslatát pénteken.

A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által jegyzett előterjesztés szerint az NKE a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Rendőrtiszti Főiskola átalakulásával, valamint a Budapesti Corvinus Egyetemből kiváló Közigazgatás-tudományi Kar csatlakozásával jön létre 2012. január 1-jén ezek általános jogutódjaként. Fenntartói jogait a közigazgatás-fejlesztésért, a rendészetért és a honvédelemért felelős miniszterek gyakorolják majd, székhelye pedig Budapesten lesz. Mi lesz a Rendőrtiszti Főiskola és a nemzetvédelmi egyetem sorsa? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

A volt Ludovika Akadémia: ez lehet az új egyetem egyik épülete
©

A jogszabály kimondaná, hogy a jogelőd intézmények alkalmazottainak foglalkoztatási jogviszonya és a hallgatók jogviszonya az új egyetemen folyamatos. A jogelődnél indult alap- vagy mesterszakokon, szakirányú továbbképzési szakokon, szakképzési programokban, valamint doktori képzéseken a képzés folytatásának feltételeit biztosítani kellene egészen addig, amíg a 2011/2012-es tanévre, illetve korábban felvett hallgatók nem fejezik be tanulmányaikat azon a szakon, amelyen azt megkezdték. A jogelődnél indult vezetői megbízások 2012. január 1-je után az új egyetem karán a megbízás lejártáig folyamatosak lennének. Azok a vezetői megbízások azonban, amelyek 2012. december 31. után járnak le, 2013. január 1-jei hatállyal megszűnnének.

Már márciusban elfogadhatja a tervezetet az országgyűlés
   
A javaslat szerint az NKE Fenntartói Testületének április 15-ig kell megtartania alakuló ülését. Eddig az időpontig a három jogelőd intézmény által létrehozandó Előkészítő Testületnek is meg kell alakulnia.
   
Az egyetem büdzséjét a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter költségvetési fejezetében kell majd biztosítani. 2012. január 1-jétől ideiglenes szenátus gyakorolja majd az új egyetem szenátusának jogköreit, az intézménynek 2012. december 31-ig kell új szenátust választania. A kormány indítványozta az indítvány sürgős tárgyalását és olyan tárgyalási menetrend kialakítását, amely lehetővé teszi, hogy legkésőbb március 16-án elfogadhassa az Országgyűlés az előterjesztést.
   
Az indoklás szerint a törvényjavaslat célja, hogy a felsőoktatás az új egyetem létesítésével hatékonyabban szolgálja a közszolgálat személyi állományának minőségi fejlesztését. "Az egyetem utat nyit egy integráltabb képzési szerkezetnek az alapképzések, mesterképzések, doktori képzések, szakirányú továbbképzések és az átképzések területén" - áll az általános indoklásban.

 MTI