Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE), mert a birtokába került dokumentumok alapján egyértelmű vált: az egyetem ivóvizét biztosító Duna-menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. már hónapokkal korábban tudta, hogy az ivóvíz szennyezett, mégsem intézkedett - közölte Solti László rektor.
Az egyetem ivóvizének szennyeződését a SZIE területén található, a vízmű által üzemeltetett kút okozta, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tavaly októberben állíttatott le, miután bizonyossá vált: az onnan nyert vízben a nitrát- és az atrazinmennyiség meghaladta a határértéket - mondta a rektor.
Hozzátette: a leállítás óta többször is vizsgálták az egyetemi hálózat vizének minőségét, és az minden alkalommal kifogástalan volt. A szennyeződést véletlenül fedezték fel az egyetemen, amikor egy tudományos kísérlet miatt vízvizsgálatot végeztek. A gödöllői mérgezett ivóvízről szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, a gödöllői egyetem egyik kútjában a határértéket húszsorosan meghaladó, triazin típusú gyomirtószer hatóanyagot találtak még tavaly. A Levegő Munkacsoport információi szerint a kollégiumok és a hallgatói önkormányzat vezetése 2010. november 18-án ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a dolgozók és a hallgatók, köztük 1700 kollégista veszélyeztetése miatt. A helyi ÁNTSZ szerint fennállt a súlyos, illetve tömeges „egészségkárosodás veszélye”, ugyanis a campuson működő konyhában is a mérgezett vizet használták a főzéshez – az ételből pedig nemcsak az egyetemisták, hanem a helyi általános- és középiskolások is ettek.