szerző:
Eduline

Már csak három napod van a jelentkezésre, ha 2011 februárjától szeretnéd folytatni a tanulmányaidat valamelyik keresztféléves felsőfokú szakképzésen, alap- vagy mesterszakon. Az Eduline összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a határidőkről, az e-felvételiről és a legnépszerűbb képzésekről.

Kilencvennégy felsőoktatási intézmény, nyolcvanhat alapszak, nyolcszáz mesterszak és több mint kétszázhúsz felsőfokú szakképzés – a 2011-es keresztféléves felsőoktatási eljárás számokban. A képzésekre november 15-ig lehet jelentkezni elektronikusan vagy postai úton, a felvételizők korlátlan számban jelölhetnek meg szakokat: a kilencezer forintos, három jelentkezést magában foglaló alapdíj mellett a további képzések megjelöléséért két-kétezer forintos kiegészítő díjat kell fizetni. Az egészségügyi és pályaalkalmassági, valamint a gyakorlati vizsgákért az egyetemek és főiskolák maximum négyezer forintos díjat kérhetnek.

E-felvételi lépésről lépésre

A legfontosabb határidők
2010. november 15.: jelentkezési határidő
2010. november 23.: az e-felvételi hitelesítő adatlapjának postázási határideje
2010. december 31.: a regisztrációs levél kiküldésének határideje. Minden felvételizőnek cember végéig kell megkapnia azt a levelet, amely a jelentkezési adaton feltüntetett adatokat,  képzéseket és a kért elbírálási sorrendet tartalmazza.
2011. január 3.: a módosítások, hiányzó dokumentumok benyújtásának végső határideje.
2011. január 14.: ponthatárok, felvételi eredmények várható kihirdetése

Az elektronikus jelentkezést a www.felvi.hu honlapon regisztráció után lehet igénybe venni, a pontszámításhoz szükséges, illetve a felsőoktatási intézmények által kért különböző dokumentummásolatok (például középiskolai bizonyítvány másolata, érettségi bizonyítvány másolata, felsőfokú végzettség esetén oklevél és leckekönyv másolata, többletpontra jogosító igazolások) is feltölthetők az e-felvételi felületén keresztül. A 2011. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás jelentkezési határidejéig, 2010. november 15-éig tetszés szerint javíthatók, módosíthatók az adatok anélkül, hogy újabb felsőoktatási felvételi jelentkezési lapot kellene kitölteni és postázni.

Az elektronikusan jelentkezőknek véglegesíteniük, majd hitelesíteniük is kell jelentkezésüket, amit vagy az Ügyfélkapun keresztül, vagy az e-felvételi szolgáltatás felületéről kinyomtatott hitelesítő adatlap visszaküldésével tehetnek meg. Az elektronikus jelentkezést hitelesítő adatlapot legkésőbb 2010. november 23-áig kell elküldeni az Oktatási Hivatal 1443 Budapest, Pf. 220 postacímre.

Top szakok: tavaly a gazdaságtudomány a legnépszerűbb

Egyre népszerűbbek a keresztféléves képzések: tavaly 5936-an adták be jelentkezésüket a februárban induló szakokra, csaknem kétszer annyian, mint az azt megelőző évben. A legtöbben mesterszinten szerették volna folytatni tanulmányaikat, 4540-en jelöltek meg mesterszakot első helyen, míg az alapképzések közül csak 896-an válogattak. A jelentkezők közötti verseny a 2010-es keresztféléves eljárásban is jóval kisebb volt, mint a normál felvételi eljárásban: összesen 4585 hallgatót vettek fel a felsőoktatási intézmények, közülük 3565 főt mester-, 603 főt pedig alapszakra.

Január 14-én már ünnepelhetnek azok, akiket felvettek
©

Az államilag támogatott mesterképzésre felvett hallgatók közül a legtöbben (43 százalék) gazdaságtudományi területen kezdhették meg tanulmányaikat, de népszerűek voltak a műszaki és agrár képzések is: 2010-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) tarolt, már ami a keresztféléves képzésben részt vevő elsőévesek számát illeti.

eduline