szerző:
Eduline

A Debreceni Egyetemen évente 1500 hallgató csúsztatja tanulmányait, mert nem sikerül a vizsgája. Az új felsőoktatási törvény szerint erre nem lenne lehetőségük - akinek ugyanis kétszer egymás után nem sikerül teljesíteni egy tárgyat, búcsúzna a felsőoktatástól.

„Van olyan, hogy 5 év helyett 7-8 év alatt végzi el valaki az egyetemet, a legkirívóbb eset az én pályafutásomban 19 és fél év volt” - mondta a DeHír.hu-nak Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora. A jelenlegi rendszer szerint a sikertelen vizsgák miatt a Debreceni Egyetemen évente mintegy ezerötszáz hallgató csúsztatja tanulmányait és marad még plusz éveket a felsőoktatásban. Az intézmény rektora szerint indokolt a nagyobb szigor.

„Most nagyon sok hallgató megcsúszik és a szükségesnél több év alatt végzi el a tanulmányait, nyílván egy ilyen megszorítás abba az irányba hat, hogy lerövidül a képzési idő, de a törvény által biztosított évek megmaradnak. Így nem történik meg az, hogy két-három évvel később végez egy hallgató, mint kellene” – tette hozzá a rektor.

Dehír.hu/eduline