szerző:
Eduline

Falcsik Mária költőnő Facebook-oldalán írta le, hogyan zaklatta őt egy egyetemi professzor 1974-ben.

©

A történtek idején 18 éves, magyar szakos gólya volt az ELTE-n, a nagynevű irodalomtörténész professzor – Radnóti Miklós barátja – pedig szombat délelőttre hívta be vizsgázni a Bölcsészkar épületébe. A folytatás egy rémálomnak is beillene a költő leírása alapján - írja a Magyar Nemzet.

Mint Falcsik Mária írja posztjában: „Fölnöttem… azon a '74-es téli délelőttön, önvédő lettem, örökre tekintélytagadó. És, bármikor kész arra, hogy egy molesztáló férfit a közelembe eső bármiféle tárggyal leüssek, megállítsak. Mert sajnos nyílott még rá alkalmam. Végtelen szeretettel gondolok az összes nőtársamra, akiknek erre nem volt ereje vagy módja – máig úgy tartom számon, hogy épp ez az önvédelem volt az, ami miatt nem zavarodtam össze soha az ellenséges hímek és a kedves férfiak viselkedésének differenciált megítélésében.”

Palkovics: Felül kell vizsgálni a Színművészeti etikai kódexét

Az alapprobléma alapvetően etikai, de minden olyan eset, ami túlmegy a normális oktató-növendék viszony keretein, büntetőjogi kategóriába tartozik és akként is kell kezelni - mondta az Emmi oktatási államtitkára. Felül kell vizsgálni a Színművészeti Egyetem etikai kódexét, ha a Sárosdi Lilla által jelzett, illetve az intézményben állítólag történt további zaklatásos esetek a hallgatók és az oktatók függelmi helyzetéből adódhattak - mondta a hvg.hu-nak Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára.