szerző:
Eduline

Az utóbbi időben is több kutatás foglalkozott azzal, hogy milyen hatással van a fiatalokra, ha túl sokat használják a Facebookot vagy az elektronikai eszközeiket

©

Kettős érzésekkel néznek a kutatók a Facebook és a közösségi oldalak, valamint a fiatalok kapcsolatával. Vannak, akik szerint jó és rossz hatásai is lehetnek, viszont sokan vannak, akik azt vallják, hogy egyértelműen káros, ha a gyerekek ilyen oldalakat használnak.

Ezt támasztotta alá A Clinical Psychological Science nevű szaklapban hétfőn megjelent kutatási eredménye is, amely összefüggést talált a fiatalok kütyühasználata és a lelki állapotuk között - írja a hvg.hu. A tanulmányban két középiskola diákjait vizsgálták meg, és arra az eredményre jutottak, hogy minél többet használják ezeket az eszközöket, annál mélyebb depresszió alakulhat ki náluk. Sőt, jóval nagyobb jelét mutatták annak is, hogy öngyilkossági kísérletet akarnak elkövetni.

A közösségi oldalak használata kapcsán ugyanerre az összefüggésre jutottak – vagyis minél többet facebookozik valaki, annál mélyebb depresszióba kerülhet, és annál nagyobb lesz az esély az öngyilkosságra. 

©

Ugyanakkor két brit tudós, Pete Etchells és Amy Orben a Guardian című lapban írtak egy cikket, amelyben a fenti tanulmány állításait cáfolták meg. A szakemberek szerint a kutatási eredményt publikáló amerikai pszichológus professzor, Jean Twenge megállapításai túlzóak. Az eredmény ugyanis azt a látszatot kelti, mintha a fiatalok okostelefon vagy számítógép-használata mindenkinél komoly kockázatot jelentene, holott úgy látják, ez egyáltalán nincs így.

Lássuk, mennyit tudtok a miskolci egyetemről: kétperces teszt

A Miskolci Egyetemre jártok, vagy oda szeretnétek jelentkezni? Akkor ezt a tesztet ki kell próbálnotok. Lássuk, mennyire vagytok tisztában az egyetem történetével. Időkorlát nincs, csak egy fontos szabály: nem ér Google-t használni, higgyétek el, a kérdések zömére automatikusan tudni fogjátok a választ, ha Miskolcon tanultok vagy tanultatok.