szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Olvasónk egyszerre szeretne egyetemre járni és mellette elvégezni egy OKJ-s tanfolyamot. Lehetséges a kettő egyszerre?

Ha most kezdem majd ősszel az egyetemet, akkor jogilag elvégezhetek mellette egy OKJ-s képzést?

A válasz nagyon röviden: igen. Az OKJ-s képzés nem befolyásolja az egyetemi tanulmányokat, nektek kell eldönteni, hogy össze tudjátok-e hangolni a kettőt. Ha nappali képzésre jártok, akkor valószínűleg kicsit nehezebb, de nem lehetetlen, ha ügyesen logisztikáztok az óráitokkal.

Fontos tudnotok, hogy 2020. szeptember 1-jétől az OKJ-t Szakmajegyzéknek fogják hívni, ugyanis erre változik a korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ) elnevezés. A még érvényben lévő 759 szakma helyett pedig 174 alapszakma közül válogathattok majd a Szakmajegyzékben.

Az iskolai rendszerű oktatásban az első két szakképesítés megszerzése végzettségtől függetlenül ingyenes, vagyis akár a diploma megszerzése után is ugyanolyan feltételekkel szerezhettek OKJ-s szakképesítést, mint azok, akik egyáltalán nem tanultak felsőoktatási intézményben.

Jövőre a szakképzésben tanulók is kaphatnak diákhitelt

A Gazdasági Kabinet javaslatot fogalmazott meg a kormány részére annak érdekében, hogy a jövő tanév tavaszi félévében a szakképző intézmények tanulói, illetve a felnőttképzési jogviszonyban résztvevők is élhessenek a diákhitel adta lehetőségekkel - tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t a kabinet csütörtöki ülését követően.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!