szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincs érettségi bizonyítványotok, de szeretnétek továbbtanulni? Egy szakma megszerzésén gondolkodtok? Most összegyűjtöttünk nektek néhány OKJ-s képzést, amit érettségi nélkül is elvégezhettek.

Óvodai dajka

Ha szeretitek a gyerekeket, akkor ez a képzés remek választás lehet számotokra, ugyanis amellett, hogy csupán alapfokú iskolai végzettség szükséges hozzá, mindössze kettő-négy hónap alatt elvégezhető.

Kereskedelemi tanfolyamok

Élelmiszer-, vegyiáru eladónak, műszakicikk-eladónak, de akár virágkötő és virágkereskedőnek is jelentkezhettek 8 általánossal. Ha pedig szeretnétek saját boltot nyitni, akkor az eladó szakmai végzettség megszerzése után elvégezhetitek a boltvezető tanfolyamot is. A képzés típusától függően általában ezek is három-négy hónap alatt teljesíthetők.

Építőipar

Jó szakemberekből az élet számos területén hiány van, ezért, ha olyan szakmát szeretnétek, amivel érettségi nélkül is könnyen el tudtok helyezkedni, akkor érdemes a villanyszerelő, vagy éppen az asztalos szakmán is elgondolkodnotok. A képzések időtartama a képzést indító intézményektől függően eltérőek.

Kertépítő

Ha szívesen foglalkoznátok a növényekkel, akkor a hat hónap alatt teljesíthető kertépítő tanfolyamot nektek talált ki.

Fontos azonban, hogy a felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket, ezek szakmai vizsgáját pedig 2022. december 31-ig kell lebonyolítani. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2020. szeptember 1-jétől az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) felváltja a Szakmajegyzék. Míg az előbbi 759 féle szakmát tartalmazott, addig az utóbbi keretében 174 alapszakma közül lehet választani. A Szakmajegyzékről itt írtunk részletesebben.

Mikor tartják meg a szakmai vizsgákat? Itt vannak a dátumok

Nem tudjátok, mikor lesz a szakmai vizsgátok a járvány miatt? Mutatjuk, hol nézhetitek meg a képzések listáját az időpontokkal együtt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!