szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Itt a lista, milyen OKJ-s képzéseket végezhettek el már akár általános iskolai végzettséggel is.

Vannak olyan OKJ-s képzések, amelyekhez nem kell érettségi. Rengeteg szakma már általános iskolai végzettséggel is elvégezhető. A képzések neve melletti számok első két számjegye jelzi, milyen iskolai végzettséggel lehet elkezdeni az adott kurzust.

Érettségi nélkül a következő számokkal jelzett képzések kezdhetőek el:
21: semmilyen iskolai végzettség nem kell hozzá.
31: legalább a nyolc általános iskolai osztály elvégzése kell hozzá.
33: legalább a 10. évfolyam elvégzése kell hozzá.
51: középiskolai végzettség kell hozzá (érettségi nem szükséges, de a középiskola utolsó évfolyamának elvégzése igen)

Ezeket érettségi után végezhetitek el:

52: felső középfokú szakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött, és elsősorban iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg. Illetve ilyen képzési formák a 53, 54 és 55 számmal induló képzések.

Elfogytak az állami ösztöndíjas féléveitek? Itt diplomásként is ingyenesen tanulhattok

Elfogytak az állami ösztöndíjas féléveitek az egyetemen, de szívesen tanulnátok valami újat? Diplomásként is ingyenesen tanulhattok OKJ-s képzéseken? Fontos kérdésekre válaszolunk.

A felvételin plusz pontot is kaphattok

A pontszámítási szabályok alapján 32 többletpontot lehet szerezni OKJ-s végzettséggel, de több feltételnek meg kell felelni. Pluszpont csak a 1993 után szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésért jár, és csak akkor, ha a szakiránynak megfelelő képzésen tanultok tovább (hogy mi számít szakirányú továbbképzésnek, arról itt tájékozódhattok), és az OKJ-többletpontról az adott képzési terület intézményei közösen döntöttek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.