szerző:
Eduline

Nehezen tudjátok magatokat rávenni a tanulásra, hiába közeledik az érettségi? Adunk néhány tanulási tippet.

Célszerű variálni és kombinálni a különféle memorizálási technikákat - olvasható Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvében.

Memóriapalota

A memóriapalota módszere azt jelenti, hogy a megjegyzendő információkat hozzátársítod egy tárgyhoz vagy elképzelt helyszínhez. Akár a valóságban is körbejárhatsz a szobádban, és hozzáképzelheted a tárgyakhoz a megjegyzendő adatokat. Fontos, hogy az asszociáció érdekes vagy vicces legyen, mert így könnyebben rögzül.

©

Először döntsd el, milyen sorrendben fogod megjegyezni az információkat! Aztán az egyes tárgyakhoz társítsd a megtanulandó dolgokat. Ha lehet, minél plasztikusabban képzeld el.

Tanulás post-itekkel

A post-iteket nagyon praktikusan lehet a tanuláshoz is használni. Mivel könnyen áthelyezhetők, bárhová tehetjük őket (az íróasztalra, egy naplóa, egy könyvbe), így valahányszor ráuk nézek, mindig eszedbe jut a ráírt, megtanulandó dolog. Kifejezetten alkalmas idegen szavak tanulásához: különböző tárgyakat lehet az adott idegen nyelven felcímkézni vele.

Ismétlés videókkal

Az interneten rengeteg rövid oktatóvideó érhető el, amelyeket kiválóan lehet tanuláshoz haszálni. Ha nemcsak olvasod az információt, hanem látod és hallod is egyszerre, akkor sokkal jobban megtornáztatja az agyadat. Ráadásul ezek a videók gyakran nagyon érdekesek és látványosak, ami szintén hatékonyabbá teszi a memorizálást.

Így készülhettek az érettségire online kurzusokkal: ajánló

Érettségire készültök, de úgy érzitek, hogy szükségetek lenne plusz felkészülési lehetőségre? Új cikksorozatunkban az Eduline online tanfolyamokat kínáló oldaláról választottunk nektek kurzusokat. Ezekkel a kurzusokkal plusz segítséget kaphattok a felkészüléshez és a gyakorláshoz. Ha szívesen tanultok vagy tanulnátok online, és most fogtok érettségizni, ezek a videós tartalmak hozzájárulhatnak a jobb jegy megszerzéséhez is.

Tanulás ismétlőkártyákkal

Az a jó az ismétlőkártyákban, hogy bárhová magaddal viheted, és használatod őket akár az iskolába menet vagy bármilyen holtidőben. Az ütemterv szerinti ismétlésekkor is nagy hasznukat veheted. Egyébként is könnyebben áll neki az ember az ilyen összefoglalások átnézésének, mint hosszú, tömött oldalak átolvasásának.

Mi kerüljön a kártyákra? Csak kulcsszavak, a legfontosabb címszavak, rajzok, ábrák kerüljenek rá, és ne legyenek rata teljes mondatok! Hasznos lehet több színt használni, esetleg kis jelet rajzolni a sarokba, amelyről könnyebben beugrik a  lap tartalma. Lehet rajta még elmetérkép, grafikonok, táblázatok, képek. A lényeg, hogy értsd meg az anyagot, ki tudd szűrni a fontosat belőle, és ne csak magolj!

Ha még több tanulási tippre van szükséged, rendeld meg Carol Volderman: Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre című könyvét a HVG Könyvek oldalán.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.