szerző:
Eduline

Tavaly volt először kötelező a szakgimnáziumi végzősöknek szakmai érettségi vizsgát tenni. Ezt gondolják a vizsgázók az idei szakmai érettségikről:

©

Tegnap arra kértük a ma érettségiző olvasóinkat, hogy ha végeztek a vizsgával, osszák meg velünk a tapasztalataikat az idei feladatsorral kapcsolatban. Íme a diákok váéleménye az írásbeli vizsgákról:

Hát hol is kezdjem...érdekes volt. Legtöbben a megszokott formára készültünk, hogy lesz rendes könyvelés meg számlak amikbe be kell írni az adatokat. Aztán megkaptuk ma reggel 8-kor az érettségi feladatsort. Az elméleti része számomra sokkal könnyebb volt, mint a tavalyi érettségikben, hiszen sok volt benne a számvitel meg mikro, meg egy kis statisztika, annak is az a része, ami szerintem mindenkinek megy. Egyszerű fogalmakat kérdeztek. Igaz az igaz-hamisnak a fele többektől is úgy hallottam, hogy tippmix volt és erre én is csak bólogattam. Az elméleti része viszont nagyon más volt. Monopóliumból hál' Istennek táblázatos feladat volt, amihez elég csak azt a pár képletet tudni és ott meg a mellékszámításokat sem kérték tőlünk. Aztán jött a nem szokványos könyvelős feladat. Mire rájöttem, hogy mit kell és hogyan csinálni a milka csokim is megolvadt. De szerencsére megfejtettem a végére. Utána viszont az volt a baj, hogy ezekkel a számokkal egy eredmény-kimutatást kellett csinálni. Ez ezelőtt se ment, nem, hogy most. Olyan furán volt megoldva, hogy valószínűleg ott vesztek pár pontot. Az utolsó feladat árfolyamokról szólt. Nagyon összetetten volt megfogalmazva a szöveg, hogy minimum a 3. nekifutásra sikerült megérteni. Kérdeztek meg egy likviditási mutatót. Hát azt vagy tudtuk vagy nem. Meg volt egy becsapós áfás feladat. Ha minden igaz nekem sikerült becsapódnom általa.

Összességében én a tavalyi érettségiket nehezebbnek tartom mint ezt. Bár mások ezzel nincsenek így... remélem nem megy az eredményem rovására, hogy egyedül én hittem egyszerűbbnek - írta egy olvasónk.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Egy miskolci tanuló vagyok és ma 2018.05.16-án érettségi vizsgát tettem szakmai tantárgyból (villamosipari és elektronikai ismeretekből). Az első része könnyűnek bizonyult azonban gondolkodtató feladatok is voltak. A második része nagyon nehéz volt a sok órányi gyakorlás mind hiába megoldásokat nem ismerve nem tudom azt mondani, hogy sikertelenek a feladatok, de nem erre számítottam, csalódás ért - mondta el az Eduline-nak egy másik olvasónk.

Én közgazdaság ismertekből érettségiztem emelt szinten. Sajnos az idei évben újfajta eddig sose látott feladattípusok voltak. Sokszor elég nehezen érthető kérdésekkel. Számításokból eddig például a likviditási ráta-számítást nem kérdezték, idén ez is előjött.

Ma több társammal új típusú, környezetvédelem- vízgazdálkodás alapismeretek érettségit írtunk. Sokkal könnyebb volt a szakközépiskolák korában megszokott 180 perces feladatsoroknál, de a tavalyi első új típusú feladatsornál is. A feladatok megoldására bőven elegendő volt a rendelkezésre álló 120 perc, 9 órakor már senki nem dolgozott a teremben. A feleletválasztós feladatsor néhol tartalmazott cseles kérdéseket, de azért könnyen megválaszolható volt. A számítási feladatok többségét szakmai ismeretek nélkül, általános matematikával, logikával is meglehetett ezt oldani. Nem volt szükség túl sok lexikális tudásra sem, csupán két táblázat volt, ami ezt mérte.

Ma tartották az idei az ágzati és ágazaton kívüli szakmai vizsgákat. Ha te is ma vizsgáztál, és megosztanád az élményeidet a vizsgával kapcsolatban, az [email protected] várjuk holnap a beszámolótokat.

Holnap lesz a 2018-as szakmai érettségi - vajon mi vár idén a diákokra?

Tavaly volt először kötelező a szakgimnáziumi végzősöknek szakmai érettségi vizsgát tenni, az írásbeli körül hatalmas botrány alakult ki, a diákok nem teljesítettek jól, volt olyan tételkészítő bizottság, amelynek az elnöke lemondott. A szakmai érettségi vizsga sokak számára - akik nem az adott szakirányon tanulnának tovább - felesleges plusz terhet jelentett, viszont tavaly mindenki számára nehezítő körülmény volt, hogy a részletes követelményeket csak az érettségi előtti év végén hozták nyilvánosságra.