szerző:
Eduline

Budapesten és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek az albérleti díjak idén. Az egyetlen kiút a kollégiumi férőhely lehet, azonban aki nem kap férőhelyet az egyetemi kollégiumban, annak még szóba jöhetnek a magánkollégiumok is. Mutatjuk, mennyibe kerülnek és hol vannak a budapesti magánkollégiumok.

©

Aki nem kerül be koliba, és albérletre sincs pénze, körbenézhet az intézményfüggetlen magánkollégiumok között, ám árban ezek legfeljebb akkor kedvezőbbek, ha valaki mindenképp egyedül szeretne lakni.

Budai Diákhotel

Ebben a diákhotelben bármely felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló magyar vagy külföldi hallgatók kaphatnak elhelyezést. Az hotel elnevezés lényege - írják - a hallgatók minden igényt 4 illetve 2 fős lakóegységekben élhetnek, ahol van felszerelt konyha, fürdőszoba és a két lakószoba.

Ebben a diákhotelben, négy fős apartmanokban 53 ezer forint egy hónap egy fő részére, kétszer egy ágyas apartmanban pedig 85 ezer forint havonta. Bővebb információkat itt olvashattok.

Grassalkovich magánkollégium

A kollégium Budapesten, a XXIII. kerület Grassalkovich úton, főútvonalon található. Egy és kétágyas fürdőszobás szobák, apartmanok (saját konyha és fürdővel), két konyha, étkező, társalgó, mosókonyha, kerthelyiség, parkoló várja leendő lakóit.

Ebben a magánkollégiumban kérnek kauciót is, ami 80 ezer forint, azonban a határozott idő lejártával visszajár.

Kétágyas fürdőszobás szobában férőhely díja 45 ezer, az egyágyas szoba díja 60 ezer (kizárólag egy személy használhatja), az apartman (saját konyhával és fürdővel) díja pedig 120 ezer forint egy hónapra, egy fő részére. Az árak a rezsi költségét már tartalmazzák, és fixen minden hónapban azonosak függetlenül a téli nyári időszaktól. 

Itt vannak a 2018-as árak: mennyit kell fizetni egy budapesti kollégiumi helyért?

Budapesten tíz százalékkal drágultak az albérletek egy év alatt, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Az egyetlen kiút a kollégiumi férőhely lehet, mutatjuk, mennyibe kerülnek a budapesti kollégiumok az idén. Ahogy korábban megírtuk, Budapesten 10 százalékkal drágultak az albérletek egy év alatt, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak.

Garay utcai magánkollégium

A VII. kerületében a Garay utca Rottenbiller felőli részén a Keleti pályaudvartól pár perc sétára található a Garay utcai magánkollégium. 

Ebben a magánkollégiumban is kérnek kauciót, ami szintén 80 ezer forint, azonban a határozott idő lejártával visszajár.

Kétágyas szoba közös fürdővel (külön fiú és lány fürdőszoba) férőhely díja 50 ezer, az egyágyas szoba díja pedig 60-65 ezer forint egy hónapra egy főnek, azonban ezeket a szobákat kizárólag egy személy használhatja. Az árak a rezsi költségét már tartalmazzák, és fixen minden hónapban azonosak függetlenül a téli nyári időszaktól.

Szív utcai magánkollégium

A belváros szívében a VI. kerületben a Szív utca Podmaniczky felöli részén a Nyugatitól pár perc sétára található a Szív utcai magánkollégium. 

Ebben a magánkollégiumban is kérnek kauciót, ami szintén 80 ezer forint, azonban a határozott idő lejártával visszajár.

Kétágyas szoba közös fürdővel (külön fiú és lány fürdőszoba) férőhely díja 50 ezer, az egyágyas szoba díja pedig 60-65 ezer forint egy hónapra egy főnek, azonban ezeket a szobákat kizárólag egy személy használhatja. Az árak a rezsi költségét már tartalmazzák, és fixen minden hónapban azonosak függetlenül a téli nyári időszaktól.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki nem kap kollégiumi szobát

Budapesten 10 százalékkal drágultak az albérletek éves összevetésben, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Debrecenben 88 ezer forintos, Szegeden 85 ezres, Pécsen 95 ezres, Miskolcon pedig 70 ezer forintos szintnél jár az albérletek átlagára. Budapesten nincs olyan kerület, ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forintnál olcsóbb lenne, a fővárosi bérleti díjak átlaga pedig 149 ezer forint.

Thököly úti magánkollégium

A belváros VII. kerületében a Thököly és Dózsa György utca sarkán a Keleti pályaudvartól pár perc sétára frekventált helyen található a Thököly úti magánkollégiumban.

Ebben a magánkollégiumban is kérnek kauciót, ami szintén 80 ezer forint, azonban a határozott idő lejártával visszajár.

Kétágyas szoba közös fürdővel (külön fiú és lány fürdőszoba) férőhely díja 50 ezer, az egyágyas szoba díja pedig 60 ezer forint egy hónapra egy főnek, azonban ezeket a szobákat kizárólag egy személy használhatja. Az árak a rezsi költségét már tartalmazzák, és fixen minden hónapban azonosak függetlenül a téli nyári időszaktól.

Ezekben a magánkollégiumokban kizárólag határozott idejű bérleti szerződést kötnek, mely 12 hónapra szól, kivéve a Grassalkovichban, ahol minimum 10 hónapra. Bővebb információkat a Grassalkovich, Garay, Szív utcai és a Thököly magánkollégiumról itt olvashattok.

Ferenc körúti Magánkollégium

Ferenc körúti Magánkollégiumba kizárólag nappali tagozatos egyetemista fiúkat vesznek fel. A lakók nagy része a közeli BME műszaki egyetemre jár, ezért igyekeztek nagy méretű asztalokkal berendezni a szobákat.

     Az egyágyas szobák ára       55 ezer + 15 ezer (bérleti díj és rezsiátalány)       10 hónapra,       70 ezer forintos kaucióval. A kétágyas szobák ára      35 ezer + 15 ezer forint (bérleti díj és rezsiátalány) szintén      10 hónapra és       70 ezer forintos kaucióval.

Üllői úti Magánkollégium

Az Üllői úton levő Magánkollégiumba kizárólag nappali tagozatos egyetemista lányokat vesznek fel.

Az egyágyas szobák ára       55 ezer + 15 ezer (bérleti díj és rezsiátalány)       10 hónapra, 7      0 ezer forintos kaucióval. A kétágyas szobák ára 35 ezer + 15 ezer forint (bérleti díj és rezsiátalány) szintén       10 hónapra és       70 ezer forintos kaucióval.

Ludovika

Az Üllői úton fekvő Magánkollégiumba kizárólag nappali tagozatos egyetemista fiúkat vesznek fel. A lakók nagy része a közeli SOTE-re jár, ezért igyekeztek igényeiknek megfelelően berendezni a szobákat. 

Az egyágyas szobák ára itt is      55 ezer + 15 ezer (bérleti díj és rezsiátalány)       10 hónapra, 7      0 ezer forintos kaucióval. A kétágyas szobák ára 35 ezer + 15 ezer forint (bérleti díj és rezsiátalány) szintén       10 hónapra és         70 ezer forintos kaucióval.

A körúti magánkollégiumokról itt olvashattok bővebben.

Itt vannak a 2018-as árak: ennyibe kerülnek a vidéki kollégiumok idén

Debrecenben 88 ezer, Szegeden 85 ezer, Pécsen 95 ezer, Miskolcon pedig 70 ezer forint körül mozog az albérletek átlagára. Az egyetlen kiút a kollégiumi férőhely lehet, mutatjuk, mennyibe kerülnek a vidéki egyetemek kollégiumai az idén. Budapesten 10 százalékkal drágultak az albérletek egy év alatt, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak.