szerző:
Eduline

Több tízezer végzős szakgimnazista előtt a megszokottnál jóval nehezebb érettségi szezon áll - ők az elsők, akik egy jogszabály-módosítás miatt nem dönthetnek arról, hogy a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett miből tesznek érettségit. Ettől az évtől kötelező komplex szakmai vizsgát tenniük. Több ezren tiltakoztak a szigorítás ellen, hiába.

©

„Sokat dühöngtünk, aztán kénytelenek voltunk elfogadni, hogy bármit teszünk, ezen a szabályon nem fognak változtatni” - mondta az eduline-nak Kupsza Tamás, aki az egyik vidéki szakgimnázium végzőse. Több mint 73 ezer évfolyamtársához hasonlóan ő is hétfőn kezdi meg az érettségit, csakhogy míg a 18 éves gimnazisták maguk dönthettek februárban, az érettségi jelentkezés idején arról, hogy a kötelező magyar, matematika, történelem és idegen nyelv mellett melyik lesz az ötödik érettségi tantárgyuk, a szakgimnáziumok végzősei nem választhattak.

A középszintű magyarérettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását itt nézhetitek meg: szövegértés 1. rész, szövegértés 2. rész, érvelés-gyakorlati szövegalkotás, elemzés.

Itt az első infó a magyarérettségiről: Petőfiről kaptak szöveget a diákok

Egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kell értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása a feladat az írásbelin. A középszinten érettségizők magyarérettségi első részében Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút, a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel. Ezután tíz kérdést kaptak a Petőfi-arculattal kapcsolatban.

Van, aki öt helyett hat vizsgát tesz majd

A 2017-es tavaszi vizsgaidőszaktól ugyanis a szakgimnazistáknak a négy fő tantárgy mellett komplex szakmai érettségi vizsgát is tenniük kell. Az új szabály az összes végzősre vonatkozik, így azokra is, akik egészen más területen szeretnének továbbtanulni.„Akik olyan szakra felvételiznek, ahová csak akkor lehet bekerülni, ha a kötelezőkön kívül egy másik közismereti tárgyból is érettségit tesznek, azoknak öt helyett hat vizsgára kell felkészülniük a kötelező szakmai érettségi miatt. Az új szabály teljesen feleslegesen hatalmas plusz terhet jelent” - mondta az eduline-nak Tarnay Kristóf Ábel, a Független Diákparlament szóvivője.

A képlet egyszerű. Számos egyetemi-főiskolai szakra csak akkor lehet bejutni, ha a végzős középiskolás a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett az adott képzésen kötelezővé tett tárgyból - például fizikából, kémiából, biológiából, rajzból vagy éppen énekből - is érettségizik. Eddig sem a szakgimnazistáknak, sem a gimnazistáknak nem kellett sokat tűnődniük: mivel úgyis választaniuk kellett egy ötödik érettségi tárgyat (ennyi vizsgát tesz kötelezővé a köznevelési törvény), érthetően abból a tárgyból jelentkeztek az érettségire, amely a megcélzott szakon kötelező. A szakgimnazisták ötödik érettségi tárgya 2017-től azonban a szakmai tantárgy, vagyis ha a fent említett egyetemi-főiskolai képzésekre szeretnének bekerülni, vállalniuk kell egy hatodik érettségi vizsgát - azt már abból a tárgyból, amelyet el is fogadnak a felvételin. Ez a gyakorlatban azt jelenti, a szakgimnazisták jókora hátrányból indulnak majd a felsőoktatási felvételin a gimnazistákhoz képest.

Nem ez az egyetlen változás az idei érettségin

Nem a szakmai érettségi kötelezővé tétele az egyetlen változás az idei érettségin, több tantárgyból módosítottak a feladatsorokon és a követelményeken. A középszintű írásbeli magyarérettségin a diákoknak egy helyett például két szövegalkotási feladatot kell megoldaniuk, ezentúl egy diák sem úszhatja meg a műelemzést: míg eddig az "egy mű elemzése", az összehasonlító elemzés és az érvelés közül egyet kellett választani, utóbbi

2017-től az külön feladatba került. A szövegértési feladatsor megoldása után a vizsgázóknak vagy egy érvelést, vagy egy hétköznapi műfajú szöveget (például hivatalos levelet, kérelmet stb.) kell alkotniuk, ezután pedig vagy egy megadott irodalmi művet elemeznek, vagy két költeményről írnak összehasonlító elemzést.

A középszintű matematikaérettségin 20-ról 25 százalékra emelték az algebra arányát, a hosszú, több pontot érő feladatok pedig több részfeladatot tartalmaznak majd.

A történelemérettségin csökkent a feladatok száma: a diákoknak eddig nyolcból három esszétémát kellett kiválasztaniuk és azokat kidolgozniuk, 2017-től négyből kettőt kell majd, és a pontozás is változik. Hosszas huzavona után az oktatási államtitkárság végül belement, hogy a 2017-es májusi érettségin a "régi" középiskolai történelmi atlaszt is használhassák a vizsgázók, ne csak a sokat kritizált, ráadásul - és alighanem ez zavarja leginkább a diákokat - kronológiát sem tartalmazó, állami fejlesztésű atlaszt.

Az idegen nyelvi érettségit érintő változások szintén kiváltottak némi tiltakozást: a középszintű vizsga szintje eddig az A2-B1-es szintnek felelt meg, 2017-től azonban az A2-es szintű, vagyis a legegyszerűbb feladatrészek kikerülnek a feladatsorból.

A Független Diákparlament, a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform többször kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumától a kötelező szakmai érettségi bevezetésének elhalasztását, az ugyanis már az idén körülbelül 30 ezer diákot érint. Palkovics László oktatási államtitkár azonban február végén azt közölte velük: mivel a változtatásról már 2011 óta lehetett tudni, „a kormány elegendő időt biztosított a változások megismeréséhez (…) tehát amikor a tanulók a szakközépiskolába (jelenleg szakgimnázium) jelentkezésüket beadták, számukra ezek a tények már ismertek  voltak”.

Eldőlt: nem változtat a kormány a szakmai érettségi szabályain

Az oktatásban tervezett közel 180 milliárdos uniós fejlesztési forrásokról és a diákparlament által elfogadott 50 pontos ajánlásokról volt szó a köznevelési kerekasztal keddi budapesti ülésén, ahol az is kiderült, hogy hiába tiltakoznak ezrek, nem változtat a szakmai érettségi szabályain a kormány.

Amit a diákok nem is tagadnak, csakhogy a komplex szakmai érettségi vizsgakövetelményeit túl későn, csak 2016 végén hozták nyilvánosságra, vagyis mindössze öt hónapjuk maradt arra, hogy felkészüljenek a legnehezebb, legkomplexebb vizsgára. „Az első információnk az volt, hogy kötelező lesz, aztán azt hallottuk, hogy mindenkinek emelt szinten kell majd szakmai érettségit tennie, aztán kiderült, hogy mégsem. A felkészüléshez szánt anyagokat azonban nem olyan régen kaptuk meg, és mintafeladatsorból is csak egy-kettő elérhető, csak ezeket tudjuk megoldani gyakorlásképpen” - adott betekintést az elmúlt hónapok eseményeibe Kupsza Tamás, aki azt mondja, neki jó tanárai vannak, így fel tudott készülni a vizsgára.

Ám valószínűleg nem mindenki ilyen szerencsés. A Független Diákparlament még januárban hozta nyilvánosságra tíz, szakképzésben tanuló diák nyílt levelét, akik arra panaszkodtak, hogy a folyamatos átszervezések és a tanárhiány miatt az elmúlt években rengeteg szakmai órájuk elmaradt. Az átalakítás ellen tiltakozó tanulókkal - a kötelező szakmai érettségi ellen indított petíciót több mint háromezren írták alá - a minisztériumból senki nem volt hajlandó személyesen egyeztetni, egyedül Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa fogadta őket, és mint az a Tanítanék beszámolójából kiderült, elismerte a panaszok jogosságát. A tárca vezetői azonban erre a kritikára sem reagáltak érdemben.

Egyvágányos rendszer?

A szakmai érettségi kötelezővé tétele csak egy azon intézkedések közül, amelyek - ahogy az egyik szakmai szervezet fogalmazott - „egyvágányossá” teszik az újraszabott szakgimnáziumi oktatást. A 2016/2017-es tanévtől felmenő rendszerben vezették be az új kerettantervet: a szakgimnazistáknak magyarból, matematikából és történelemből ugyanannyi órájuk van, mint a gimnazistáknak, természettudományokat alig tanulnak.

A 9. évfolyamosok heti három órában tanulnak „komplex természettudományt” (a biológiai, fizika, földrajzi és kémiai jelenségeket komplexen értelmező tárgy bevezetése egyébként botrányba fulladt, a pedagógusok segédanyagai csak októberben váltak elérhetővé, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet felmérése szerint a tanárok zöme nehezen boldogult a feladattal), a tizedikes szakgimnazisták jövőre pedig mindössze egy, a leendő szakmájukhoz passzoló természettudományos tárgyat tanulhatnak, heti két órában. Összehasonlításképp: egy 10. osztályos gimnazistának hetente összesen nyolc fizika-, biológia-, földrajz- és kémiaórája van.

Baj lehet a természettudományos tantárgy elkapkodott bevezetéséből

Nahalka István az OFI felmérési eredményére reagált. Nincsenek olyan tanárok, akik fel lennének készítve a komplex természettudományi tantárgy oktatására - ezt Nahalka István oktatáskutató mondta tegnap a Klubrádióban. Ez azután hangzott el, hogy kiderült, az OFI szerint nem voltak felkészülve a változásra a tanárok.

Bár a diákok egy része aligha sírja magát álomba a hiányzó kémia- vagy biológiaórák miatt, az új tanterv valójában hátrányos helyzetbe hozza őket. A szakmához igazított tantárgykínálat szinte lehetetlenné teszi a szakgimnáziumok és a képzések közötti átjárást, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az átjelentkezők által kiválasztott intézmény képzésén olyan természettudományos tárgyat oktatnak, amelyet a pályamódosító diákok addig nem tanultak.

A legnehezebb helyzetbe azonban három év múlva kétségkívül azok a szakgimnazisták kerülhetnek, akik olyan egyetemi-főiskolai szakra jelentkeznének, ahol a felvételihez egy vagy két természettudományos tárgy érettségi eredménye szükséges. Könnyen lehet, hogy nekik a továbbtanuláshoz olyan tárgyból kellene érettségizniük, amelyet egyáltalán nem tanultak középiskolásként.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat vagy csatlakozzatok az érettségizők Facebook-közösségéhez. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.