szerző:
Eduline

Már lehet jelentkezni a 2019 februárjában induló felsőoktatási képzésekre. De vajon változtak-e a pontszámítási szabályok?

©

Szeretnék jelentkezni egyetemre, de a középiskolai jegyeim elég gyengék. Korábban lehetett duplázni az érettségi pontokat – még mindig van erre lehetőség?

Az idei keresztféléves felvételin is lehet „duplázni”, vagyis az alap- és osztalan szakokon kétféleképpen lehet kalkulálni a pontokkal.

Vagy össze kell adni a középiskolai érdemjegyek és az érettségi vizsgák átlageredménye alapján kapott tanulmányi pontokat és az érettségi pontokat (ez utóbbi a kiválasztott szakon kötelező vagy választható két érettségi tárgy százalékos eredményének összege, például egy 75 százalékos magyarérettségi és egy 81 százalékos angolérettségi alapján 156 érettségi pontot kaphattok).

A másik számítási mód, hogy megduplázzák az érettségi pontokat. Akármelyik számítási módszert is használjátok, a végeredményhez kell hozzáadni a többletpontokat.

A két számítási mód közül mindig azt választják, amely a felvételiző számára előnyösebb.

Milyen szakokra lehet jelentkezni a keresztféléves felvételin?

Keresztféléves felvételire jelentkeznétek? Mutatjuk, hol találjátok a meghirdetett szakokat. Újabb lehetőségetek nyílt bejutni valamelyik egyetem vagy főiskola szakára, ugyanis elindult a 2019-es keresztféléves felvételi. Itt megnézhetitek, indul-e olyan szak, amelyre jelentkeznétek. Jelentkezni az E-felvételi rendszerében kell, amelynek határideje 2018. november 15.