szerző:
Eduline

Péntek délután a földrajzérettségi kerül sorra - ahogy megszokhattátok, beszámolunk a feladatokról, tanárokat és diákokat kérdezünk az írásbeliről. A földrajz érettségi nap támogatását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának.

14:45
Ezek szerepelnek a második részben

Ezeket a feladatokat kapták a diákok középszinten föciből

A második feladatlap esetében már használható atlasz, körző, vonalzó és számológép. Percről percre a mai vizsgáról. A második feladatlap rögtön egy Holddal kapcsolatos feladattal kezd, majd egy hegyről készült térképrészletről kérdeznek. A harmadik feladatban különböző jelenségekkel kapcsolatos állítások szerepelnek, ezeket kell párosítani. A negyedik feladatban a földi légkörzésről látható egy ábra, és a hozzá kapcsolódó feladatok.

14:37
Szerintetek?

Európa hegységei és Pest megye részei a föciérettségi első részében

Megérkeztek az első infók a középszintű érettségi első feladatlapjáról. Percről percre a föciérettségiről. A feladatlap első részében topográfiai ismeretekkel kell megküzdeniük a diákoknak, erre 20 percük van, és nem használhatják az atlaszt. Az első feladatban Pest megye különböző részeit kell tudni megnevezni, a másodikban pedig Észak-Amerikai egy részén kell felismerni a pontokkal jelölt földrajzi helyeket.

14:13
Elkezdték a vizsgát a diákok,

mi pedig hamarosan megtudjuk, milyen feladatokat kaptak középszinten. Később szakértői véleménnyel is jövünk, maradjatok velünk!

13:30
20+100 perc

A középszinten vizsgázók először az I. feladatlapot oldják meg, a dolgozatokat 20 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután kerülhet sor a II. feladatlap kiosztására és megoldására.

13:00
Milyen a középszintű érettségi?

A diákoknak 120 perc alatt egy központi feladatsort kell megoldaniuk, az írásbelin közel azonos arányban jelennek meg a természetföldrajzi és a társadalomföldrajzi tartalmak.

©

Az írásbeli feladatsor megközelítően a következő belső arányok szerint épül fel:

- 45%-ban földrajzi-környezeti ismeretanyag. Ez a részletes érettségi követelményekre épülő zártvégű vagy rövid választ igénylő nyílt végű feladatokban jelenik meg, amelyek a követelményrendszer arányait figyelembe véve különböző témakörökhöz kapcsolódnak.

- 15%-ban topográfiai ismeretek, amelyek a vizsgakövetelményben felsorolt névanyagra épülnek; a megjelölt földrajzi fogalmak megnevezését és a hozzájuk kapcsolódó tartalmak ismeretét várják el a vizsgázótól.

- 40%-ban gyakorlati jellegű feladatok (pl. grafikonelemzés, ábraelemzés, számításos feladatok, ábrázolás, mérés a térképen, képfelismerés, forráselemzés).

Emelt szintű földrajz érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű földrajz érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés