szerző:
Eduline

Február 15-ig jelentkezhettek a 2017-es felsőoktatási felvételire. A legtöbb jelentkező összpontszámát a középiskolai jegyek és az érettségi eredménye határozza van, de vannak kivételek. Kik kalkulálhatnak más módszertan alapján a pontjaikkal?

Például azok, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek. "Felsőfokú végzettségű jelentkező felvételi pontszámát a felsőfokú oklevél minősítésének maximum 400 pontos értékelésével is ki lehet számítani: 280 és 400 pont között arányosan kell megállapítani" - olvasható a felvételi tájékoztatóban, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy erről a pontszámítási módszerről a felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések leírásánál találhattok bővebb információt.

Sok szakon a gyakorlati vizsga eredménye alapján számolják ki a jelentkezők összpontszámát. Ilyenek a művészet és a művészetközvetítés képzési terület szakjai, valamint a gyakorlati vizsgakövetelményt előíró osztatlan tanári szakok is. A gyakorlati vizsgán maximum 200 pontot szerezhettek, a felvételi összpontszámot a gyakorlati vizsgaeredmény duplázásával számítják ki, többletpontok hozzáadása nélkül.

Az edző alapszakon is gyakorlati vizsgát tartanak, amelyen maximum 200 pontot szerezhettek. Akik erre a képzésre jelentkeznek, összpontszámukat szintén a gyakorlati vizsga eredményének duplázásával, többletpontok hozzáadása nélkül számolhatják ki.

Az olimpikonok pontjait is más módszerrel számolják: "a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett Sakkolimpián, 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián 1–6. helyezést elért jelentkezők felvételi összpontszáma bármely általuk választott intézményben meghirdetett képzésen – amennyiben megfelelnek a jelentkezési és alkalmassági feltételeknek, és elérik a felsőoktatási szakképzés, alapképzés és osztatlan mesterképzés esetében a jogszabályi minimumpontot – 500 pont".

Az eduline-on minden infót megtaláltok a 2017-es felvételiről, legfrissebb cikkeinket itt olvashatjátok.