szerző:
Eduline

Hogyan kell majd számolni a 2017-es felvételin a középiskolai jegyekkel? Hány pontot ér egy hármas matekból vagy egy ötös angolból? Pontszámítási útmutatónk legújabb része.

Hány pontot érnek a 2017-es felvételin
a középiskolai eredmények?

Az egyetemre vagy főiskolákra jelentkezőknek az öt fő tárgyból szerzett (utolsó két év végi) érdemjegyeiket kell összeadniuk, majd duplázniuk - így maximum 100 pontot szerezhetnek. Vagyis 2017-es felvételin maximálisan megszerezhető 500 pont ötödét a középiskolai jegyek határozzák meg.

©

Mi
az ötödik tantárgy?

Valamilyen természettudományos tantárgy. A magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem, egy (legalább két évig tanult) idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) mellett egy, legalább két évig tanult természettudományos tantárgy eredménye is számít.

Mi számít
természettudományos tárgynak?

Természettudományos tárgy a biológia, a földrajz, a kémia, a fizika, a természetismeret és természettudomány. Ha nem volt olyan természettudományos tárgyatok, amelyet legalább két évig tanultatok, két − legalább egy évig tanult − természettudományos tárgy év végi jegyeivel is számolhattok.

Magyarból két jegyet kapunk, egyet irodalomból, egyet nyelvtanból. Így nem öt, hanem hat jegyet kell összeadni?

Magyarból a két jegy átlagával kell számolni, és azt hozzáadni a másik négy tantárgy érdemjegyéhez.