szerző:
Eduline

A 2015-ös felvételire kizárólag elektronikusan lehet jelentkezni, a határidő február 15. Útmutatónk a kitöltéshez.

A 2015-ös felvételin hagyományos jelentkezési lapon már nem, csak elektronikusan, az e-felvételin keresztül adhatjátok le a jelentkezéseteket - a határidő február 15. A 2015-ös felvételivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

1. Regisztráció

Első lépésként a Felvi honlapján regisztráljatok az email-címetekkel (fontos: olyan fiókkal, amelyet rendszeresen néztek, mert erre érkezik majd a hiánypótlási felszólítás és a besorolási döntés is, postán semmit nem fogtok kapni). A rendszer nem fog megerősítő e-mailt küldeni, rögtön beléphettek.

©

Bejelentkezés után jobb oldalon, a Szolgáltatások menüben találjátok az e-felvételit. Itt válasszátok ki a 2014. szeptemberben induló képzéseket, majd a regisztráció utolsó lépéseként fogadjátok el a felhasználási feltételeket. Ekkor kaptok egy e-mailt a regisztrációról. Ebben szerepel egy hatjegyű biztonsági kód, amelyre majd minden egyes belépéskor szükségetek lesz, így most is.

2. Személyes adatok és testreszabás

Ezután meg kell adnotok személyes adataitokat, a lakcímeteket és értesítési címeteket, és itt kell megadnotok az eljárási díjról kiállított számlához szükséges adatokat is. A jobb oldalon lévő súgó segít a kitöltésben.

©

A mentés után kattintsatok a Testreszabásra: itt néhány, az eddigi tanulmányaitokkal és az érettségivel kapcsolatos adatot kell megadnotok, illetve nyilatkoznotok kell, hogy banki átutalással vagy online szeretnétek-e befizetni az eljárási díjat, és ügyfélkapun keresztül vagy hitelesítő adatlappal, postán szeretnétek-e hitelesíteni a jelentkezést.

3. Jelentkezés felvétele

Azt, hogy milyen képzésekre szeretnétek jelentkezni, a legördülő listából választhatjátok ki. Maximum öt helyet jelölhettek meg, de ugyanannak a képzésnek az állami és az önköltséges formája egy helynek minősül. A jelentkezési sorrenden a nyilakkal változtathattok: az e-felvételi véglegesítése után erre már csak egyszer van lehetőségetek, legkésőbb július 9-ig. Figyeljetek a betűkódokra, nehogy véletlenül egy mesterképzést válasszatok ki az alapszak helyett, vagy egy esti képzést a nappali helyett.

©

A felvételi eljárás alapdíja 9000 forint: ezért három helyet jelölhettek meg, de akkor is ennyit kell fizetnetek, ha kevesebb képzést választotok ki. A további helyekért 2000-2000 forintot kell fizetnetek, tehát négy képzésért 11 ezer, öt képzésért pedig 13 ezer forintot.

Ezután a középiskolátok adatait kell megadnotok - az OM-azonosítót nem kell külön megkeresnetek, az intézményt egy listából választhatjátok ki. Meg kell adnotok a már befejezett vagy folyamatban lévő felsőfokú tanulmányaitokat is.

Minden a 2015-ös felvételiről

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

A legfontosabb határidők és dátumok

Pontszámítási szabályok 

A 41 központi ponthatár

Ennyit kell fizetni a tizenhat népszerű szakon

Ilyen új képzések indulnak szeptemberben

4. Középiskolai és érettségi eredmények, többletpontok, dokumentumok

Ezután meg kell adnotok a pontszámításhoz szükséges eredményeket. Az eredményeiteket igazoló dokumentumok másolatát is fel kell töltenetek - ha még nincsen meg az érettségitek, diplomátok vagy a nyelvizsgátok, a dokumentumpótlás határidejéig, július 9-ig kell pótolhatjátok. A dokumentumokat szkennelve vagy fotózva is feltölthetitek, a fájlok formátuma .jpg vagy.pdf legyen.

©

5. Fizetés, ellenőrzés, hitelesítés

Ha megvagytok a jelentkezési lap kitöltésével, már csak három dolgotok van: az ellenőrzés, a fizetés és a hitelesítés. A fizetés határideje ugyanaz, mint a jelentkezési határidő, tehát február 15. Bankkártyás fizetést a megadott bankártyatípusokkal tudjátok intézni, átutaláskor pedig az Oktatási Hivatal számlaszámára kell elküldenetek az eljárási díjat.

A hitelesítést megtehetitek Ügyfélkapun keresztül, de ehhez először egy okmányirodában személyesen regisztrálnotok kell a saját Ügyfélkaputokat. Ha inkább a hitelesítő adatlapot választjátok, akkor azt ki kell nyomtatnotok, és aláírva el kell küldenetek az Oktatási Hivatal postacímére. A határidő február 23.

Fontos: ha hitelesítitek a jelentkezést, de a jelentkezési határidő előtt még változtattok az adatokon, vagy új dokumentumot adtok hozzá, akkor újra kell hitelesíteni, tehát érdemes akkor hitelesíteni, amikor már biztosak vagytok abban, hogy semmin nem akartok változtatni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!