szerző:
Eduline

Kevés volt a 90 perc a középszintű magyarérettségi első részére - ebben mind az Eduline által megkérdezett tanárok, mind a diákok egyetértenek. De miért volt kevés másfél óra tíz kérdésre és egy rövid szöveg megírására? Utánajárunk.

©

A szövegértési rész egyetlen nagyobb hibája, hogy a szöveg is hosszabb a kelleténél, és feladatból is sok van - szögezte le az Eduline kérdésére Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke (a teljes interjút itt olvashatjátok el).

Megvannak a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.
Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásait is közzétették.

„Tíz feladat van, de mindegyiknek vannak alfeladatai. Ez azért nagy baj, mert a megoldás 90 percről több mint 60 percet vesz igénybe, vagyis az új elem – az érvelés/gyakorlati szöveg alkotása – megint nem kap elég időt, itt megismétlődik a tavalyi hiba” – teszi hozzá a Magyartanárok Egyesületének elnöke, aki szerint önmagában az is időveszteséget okoz, hogy választani kell az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül. „Az érvelés érdekes téma, itt két probléma van. Az egyik, hogy csak az új ünnepek – halloween, nemzetközi nőnap, Valentin-nap – mellett lehet érvelni. A másik, hogy megadták a három ünnep történetének leírását, amely még időigényesebbé teszi a feladatot, hiszen majdnem egy oldalnyi szöveget kell elolvasni” – magyarázza.

"Az elsőre kicsit/nagyon szűk volt az idő"

"A gimiben a folyosón ügyeltem, amikor befejezték sokan 11 óra után és kijöttek. A legjobbak is azt mondták, hogy az elsőre kicsit/nagyon szűk volt az idő, a másodikra meg sok" - írta egyik tanár olvasónk.

Ugyanerről számoltak be az Eduline-nak a diákok is. "Az első rész nem volt rossz, csak nekem kevés volt az idő. Voltak olyan kérdések, amiknél vissza kellett lapoznom. Az érvelésnél pedig már tényleg elfogyott az időm, úgyhogy a felügyelő kitépte a kezemből a lapot, az utolsó mondatot be sem tudtam fejezni" – mondta el az Eduline-nak Máté, a Győri Krúdy Gyula Gimnázium diákja.

A lassabban olvasó diákok ki fognak futni a 90 percből" - nehéz szöveget kaptak az érettségizők

Nehéz szöveget kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi szövegértési részében, a lassabban olvasó vizsgázók kifuthatnak a 90 percből - mondja az Eduline által megkérdezett szaktanár, aki szerint ez a szöveg nehezebb, mint a tavalyi. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a középszintű magyarérettségi első - egy szövegértési és egy szövegalkotási blokkból álló - részének megoldására 90 percet kapnak a diákok.

Itt van a magyarérettségi megoldása: szövegértési feladatsor

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.