szerző:
Eduline

Kellemes meglepetés érte a matekból emelt szinten érettségizőket, az eduline-nak nyilatkozó diákok legalábbis könnyűnek tartják az idei feladatsort.

©

Az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium végzőse, Jánky András a Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságinformatika szakára készül, járt is a Studium Generale, az egyetem hivatalos előkészítőjének óráira is. “Az SG-nél írtunk próbaérettségit, ahhoz és a tavalyihoz képest is könnyebb volt az idei teszt. Mindenkinek, akivel beszéltem, jól sikerült. Az idő elegendő volt az egész csoportnak, mindenki legalább öt perccel hamarabb fejezte be, át is tudtuk nézni” - mondta.

A vizsgázóknak emelt szinten az utolsó öt feladat közül négyet kellett megoldaniuk, András a valószínűségszámítást hagyta ki, és ezzel nem volt egyedül. Többen kihagyták még a koordinátageometriás feladatot is.

“A többiek azt mondták, könnyű volt, de szerintem a sok kombinatorika és valószínűségszámítás miatt nem volt egyszerű” – mondta el az eduline-nak Polgár Alexandra, a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy másik végzőse. “Volt egy teljes kombinatorikai feladat és több, két-három részfeladat. Ezen kívül volt integrálszámítás, deriválás, egyenletrendszer. Utóbbi nagyon egyszerű volt. Az egyik feladatnál az integrálás jól ment, de utána volt egy részfeladat, ahol x=2-vel be kellett helyettesíteni, de az senkinek nem jött ki, valamit félrenézhettünk” - mondta.

Itt van az első rész nem hivatalos megoldása!

A középszintű matekérettségi második részének nem hivatalos megoldása.

A matekérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat. Az matekérettségi első részéről itt találjátok a legfrissebb infókat, a második rész feladatairól pedig itt olvashattok.

Alexandra a Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus-vendéglátás szakára jelentkezett, ezért emeltezik matematikából és angolból is. “428 pontot azért könnyebb összeszedni két emelttel” - mondta.

"Ennyi idő alatt azért nem annyira egyszerű"
"Nem mondom, hogy megoldhatatlan, de ennyi idő alatt azért nem annyira egyszerű. Én például az analízises feladattal kezdtem, az volt a legszimpatikusabb számomra. Logaritmusból nagyon kevés volt idén, és hiányoltam a gráfokat is. Nem volt idén paraméter sem. Ellenben valószínűségszámítás volt szép számmal. A szórás nem ment, nem igazán néztük át, mert nem vártuk, hogy lesz. Nem sűrűn teszik bele, most viszont két helyen is kérték, és 4 ismerősömet megkérdezve, ezen kívül én, nem tudtuk, kb. 5 pont bukta. A 9.-es feladat a) része egyszerű szélsőértékhely- és értékkeresési problémának tűnt első olvasásra, ahol ki kell fejezni az egyik ismeretlent a térfogat képletben. De engem például összezavartak azzal, hogy olyat írtak, ami nem logikus, sőt ellentmondásos. Azt írták, hogy a szekrény mélysége 60 cm, és azért ennyi, mert a padlás méretei ezt így bekorlátolják. Miközben a padlás méretei sokkal inkább a magasságot és szélességet korlátolják be, a mélységet is, de nem 60 cm-re.. (ki látott már olyan padlást, aminek az egyik oldala csak 60 cm hosszú..) Szóval elkezdtem gondolkodni, hogy biztosan rosszul értelmezem a mélységet, és valójában nem az, amire én gondolok, ugyanis az a fogalom, amit én mélységnek értelmezek, biztos, hogy nincs bekorlátozva 60 cm-re a padlás méretei által. Emiatt nem tudtam megoldani ezt a 8 pontos feladatrészt, és nagyon sérelmezem, mert amúgy mindig simán elbánok az ilyen típusú (szélsőérték-keresési) feladatokkal. Sokszor egy feladaton belül sokféle ismeretet kellett ötvözni, és ez a vége felé, amikor az ember kezd elfáradni, már nem volt annyira egyszerű" - írta egyik olvasónk.

“A tavalyi nagyon nehéz volt, de ezt most nyolc évfolyamtársammal együtt írtunk, mindannyiunk szerint abszolút teljesíthető volt. Az idő is elegendő volt, talán csak a sok részfeladat okozott nehézséget” – mondta Szolga Dániel, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium végzőse, aki az angliai Exeter Egyetemre készül, és bízik az ötösben.

Nagyon sok olyan feladat volt, ahol a különböző részfeladatok más-más témakört érintettek. “Volt egy feladat, ahol először megadtak egy egyenlő szárú háromszöget, ahol a háromszög szárai 45 fokos szögben dőltek be és 4 méter hosszúak. Azt kellett kiszámoltni, hogy maximum mekkora szekrény fér el egy ilyen tetőtérben. Ehhez képest nagyon más volt a következő részfeladat: a szekrénybe beletesznek hét inget, három sárgát, két kéket, két fehéret, és ki kellett számolni, mekkora valószínűséggel fognak három egymást követő napon három különböző inget kivenni belőle” - mondta az AKG-s diák.

A kombinatorika és a geometria többször is előkerült, de csak az egyik választható feladatban bukkant fel koordinátageometria, amit a legtöbben ki is hagytak, így megúszhatták azt a témakört, amely a középszintű érettségizők feladatsorában talán a legnehezebb volt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!