szerző:
Eduline

Ti nem örömötökben sírtatok tegnap este, a 2017-es felvételi ponthatárok láttán? Nem sikerült bekerülni a kiválasztott egyetemre vagy főiskolára? Nincs ok a kétségbeesésre!

1. Egy napig lehet...

... búsulni. Természetes, hogy szomorúak/csalódottak/dühösek vagytok, mert nem sikerült a felvételitek. Ezt ki kell heverni, adjatok magatoknak pár órát/napot (kinek mennyire van szüksége).

2. Aztán tudatosítsátok magatokban...

... hogy nem dőlt össze a világ. Tényleg nem. Ez csak egy felvételi, semmiről nem maradtok le amiatt, mert idén nem jutottatok be a kiválasztott egyetemre vagy főiskolára. Legfeljebb egy évvel később tapasztaljátok meg, milyen a gólyatábor, az első vizsgaidőszak és a ZH-szezon.

3. Olvassátok el...

... ezt a cikket. Olyan eduline-olvasók írnak saját tapasztalataikról, akik annak idején nem jutottak be a kiválasztott egyetemre vagy főiskolára.

Felvételizők, figyelem! Ennél jobb üzenetet nem is kaphatnátok

Mit történik akkor, ha nem sikerül az egyetemi-főiskolai felvételi? Semmi rossz - legalábbis ez derül ki az eduline olvasóinak hozzászólásaiból. Nem kell kétségbe esni, ha nem sikerül a felvételi, lehet, hogy a végén még jobban is jártok, mint ha elsőre bekerültetek volna a kiválasztott szakra - üzenik az izguló felvételizőknek az eduline olvasói.

4. Gondolkodjatok

Tiszta fejjel gondoljátok át: továbbra is az a cél, hogy az idén kiválasztott szakon tanuljatok? Vagy nem vagytok biztosak abban, hogy tényleg ez a megfelelő képzés?

5. Pótfelvételi vagy sima felvételi?

Ha egészen biztosak vagytok abban, hogy erre a szakra szeretnétek bekerülni, két lehetőségetek van: vagy pótfelvételiztek (fontos: nem minden szakot hirdetnek meg az egyetemek és főiskolák a pótfelvételin, és ilyenkor már csak önköltséges helyet lehet szerezni), vagy jövőre újra megpróbáljátok a "sima" felvételit.

6. Ha pótfelvételiztek...

... tartsátok be a határidőket, nézzétek át a szabályokat. A 2017-es pótfelvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

7. Hol csúsztatok el?

Ha úgy döntöttetek, hogy a jövő évi felvételin próbálkoztok újra, már most nézzétek át, vajon miért nem jutottatok be idén a kiválasztott egyetemre. Rosszul sikerült az egyik tárgyból az érettségi? Kellett volna egy nyelvvizsga? Ha ezekre a kérdésekre tudjátok a választ, megvan a programotok a következő néhány hónapra: nyelvtanfolyam, érettségi-előkészítő, tanulás, tanulás, tanulás.

©

8. Nézzétek meg a többi lehetőséget

Annyi minden közül választhattok: beiratkozhattok egy OKJ-s képzésre, elmehettek nyelvtanfolyamra, dolgozhattok, vállalhattok külföldi önkéntes munkát. Mindegyik megéri.

9. Ne hagyjátok...

... hogy a felvételi eredménye elrontsa a nyaralást. Kemény hónapok állnak mögöttetek, kell némi pihenés.

10. És ne idegesítsétek magatokat...

... a hencegő (és egyébként sem túl szimpatikus) volt osztálytársakkal. Ha rossz kedvetek van amiatt, mert kétpercenként a leendő egyetemükről, az extra magas pontszámukról posztolnak valamit a Facebookin, egész egyszerűen tiltsátok le őket.

A 2017-es felvételi ponthatárok teljes listáját itt találjátok.

Budapest bármelyik kocsmájában ünnepelhetünk - így vártátok a ponthatárokat

Az eduline tudósítói szerda délután a Pont Ott Partin jártak, ahol a rossz idő ellenére több százan várták a 2017-es ponthatárokat. Most megnézhetitek, milyen volt a hangulat, és ki milyen bulival tervezte megünnepelni a felvételi eredményt. A 2017-es felvételi ponthatárok teljes listáját itt nézhetitek meg, a ponthatárokról szóló legfrissebb cikkeinket pedig itt találjátok.