szerző:
Eduline

Kedden a közép- és emelt szintű biológiaérettségivel folytatódott az érettségi szezon. Az Eduline-on folyamatosan beszámolunk a feladatokról, diákokat és tanárokat kérdezünk az írásbeliről, és persze megtaláljátok a nem hivatalos megoldásokat is. A biológia érettségi nap támogatását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának.

Megérkeztek a hivatalos megoldások:

Itt találjátok az emelt szintű biológiaérettségi megoldását

Az emelt szintű biológiaérettségi feladatsorát és megoldását is nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal. Az emelt szintű biológiaérettségi feladatsora: Az emelt szintű biológiaérettségi hivatalos megoldása: Kanyaró, sejtes szerveződés, öröklött esélyek - ezekkel a témákkal is kell foglalkozniuk a biológiából középszinten érettségizőknek. A emberi szervezettel kapcsolatos feladatokon túl természetesen szerepelnek növény- és állattanról szóló feladatok is.

Itt van a középszintű biológiaérettségi hivatalos megoldása

Közzétette a középszintű biológiaérettségi hivatalos megoldását az Oktatási Hivatal. A középszintű biológiaérettségi feladatsora: A középszintű biológiaérettségi hivatalos megoldókulcsa: Kanyaró, sejtes szerveződés, öröklött esélyek - ezekkel a témákkal is kell foglalkozniuk a biológiából középszinten érettségizőknek. A emberi szervezettel kapcsolatos feladatokon túl természetesen szerepelnek növény- és állattanról szóló feladatok is.

16:03
Holnap a szakmai érettségi vizsgák jönnek

Holnap lesz a 2018-as szakmai érettségi - vajon mi vár idén a diákokra?

Tavaly volt először kötelező a szakgimnáziumi végzősöknek szakmai érettségi vizsgát tenni, az írásbeli körül hatalmas botrány alakult ki, a diákok nem teljesítettek jól, volt olyan tételkészítő bizottság, amelynek az elnöke lemondott. A szakmai érettségi vizsga sokak számára - akik nem az adott szakirányon tanulnának tovább - felesleges plusz terhet jelentett, viszont tavaly mindenki számára nehezítő körülmény volt, hogy a részletes követelményeket csak az érettségi előtti év végén hozták nyilvánosságra.

15:07
Ilyen volt az emelt szint:

Ezekkel kellett megküzdeniük a diákoknak emelt szinten: populációgenetika és biokémia

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a középszintű biológiaérettségi alig tartalmazott biokémiai feladatokat. Ellentétben az emelttel, aminek már komoly része biokémiai téma volt. A következő feladatok szerepeltek a mai emelt szintű bioszérettségin. Itt találjátok a középszintű biológiaérettségi első öt feladatának megoldásait. A középszintű biológiaérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok.

14:40

Jó dolog, hogy voltak benne aktuális témák - ilyen volt a középszintű bioszérettségi

Szerencsések azok, akik idén érettségiztek középszinten biológiából, ugyanis az előző évhez képest például jóval kevesebb volt a biokémia, de a többi feladatot között sem volt nagyon nehéz vagy éppen becsapós. Egy biológiaszakos hallgatót kérdeztünk az érettségi feladatsorról. Itt találjátok a középszintű biológiaérettségi első öt feladatának megoldásait. A középszintű biológiaérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok.

14:04
Azoknak, akik nem ma érettségiztek

Nektek menne a mai bioszérettségi? Teszteljétek ezzel a kvízzel

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

13:59
Még egy vélemény a középszitű feldatsorról

Az utóbbi évekhez hasonlítva szerintem átlagos nehézségi szintű volt az idei biológiaérettségi, sejtbioszt szerencsére elkerültük, de maguk a feladatok között voltak azért elég nehezek is.

13:33
Újabb vélemény

Könnyebbnek éreztem, mint a tavalyit, mert abban nagyon sok volt a biokémia

Véget ért a középszintű biológiaérettségi. Az egyik békéscsabai gimnáziumban egyetlen diák írt középszintű feladatsort - őt kérdeztük tapasztalatairól. A középszintű biológiaérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok. Kanyaró, vércsoportok és egy különleges állat - ilyen feladatokat kaptak az érettségizők biológiából. Stefi, a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium diákja egyedül írt ma középszintű biológiaérettségit az egész iskolából, a többiek emelt szinten vizsgáztak.

13:12
Íme a többi feladat megoldása:

Íme, a középszintű biológiaérettségi megoldása: második rész

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

13:10
Az első öt feladat megoldása

Itt van a biológiaérettségi megoldása: nézzétek meg, jól oldottátok-e meg a feladatokat

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

12:30
Fontos kérdés

Milyenek a pontszámítási szabályok a biológiaérettségin?

Hogyan számolhatjátok ki, hány vizsgapontot szerezhettek az írásbeli biológiaérettségin? "A középszintű írásbeli vizsgán 100 vizsgapont szerezhető. A vizsgadolgozatot a szaktanár a központi javítási-értékelési útmutató alapján pontszámmal minősíti. A vizsgázó által elért dolgozatpontokat 1,25-tel szorozva kapjuk meg a vizsgapontok számát, pl. a dolgozatban szerzett 80 pont esetén 80 * 1,25 = 100 pont.

12:05
Hamarosan jövünk a megoldásokkal!

Már nem kell sokat várni, és megnézhetitek, jól oldottátok-e meg a feladatokat.

11:37

A sejtbioszt szerencsére elkerültük, de a feladatok között voltak elég nehezek is

Milyen volt a középszintű biológiaérettségi az Eduline olvasói szerint? Örültek-e a feladattípusoknak és a témaköröknek? Ahogy arról korábban beszámoltunk, a középszintű biológiaérettségi egyik feladata a kanyaróhoz kapcsolódik - a téma igen aktuális a betegség romániai feltűnése miatt. A diákoknak ezen kívül meg kell oldaniuk sejtes szerveződéssel, vércsoportokkal és az öröklött esélyekről szóló feladatokat is.

11:10
Az első olvasói vélemény

Szerintem nem volt olyan nehéz, szerencsénk volt, hogy nem volt benne sejtbiológia, és idegrendszer is csak elvétve.
A nyulas feladatnak az elején örültem is, szerintem aranyos volt, bár hazaérve kicsit mérges lettem. Vannak mentett nyulaim, így kíváncsiságból utánanéztem, és a selyemkóró MÉRGEZŐ számukra!

10:48
Milyen az emelt szintű érettségi?

Az emelt szintű biológia írásbeli vizsga 240 perces, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a feladatokat is tetszőleges sorrendben oldhatják meg. A vizsgázóknak egy 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort (80 pont), valamint egy választható esszé- vagy problémafeladatot (20 pont) kell megoldaniuk. Az esszé, illetve problémafeladatok az alábbi témakörből kerülnek ki: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növénytan. Az elérhető maximális pontszám 100 pont. Az írásbeli vizsgán szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép használható.

10:25
Hányan érettségiztek ma biológiából?

Biológia vizsgatárgyból középszinten 828 helyszínen összesen 6.295 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát. Magyar nyelven 6.272 vizsgázó, míg 3 különböző idegen nyelven (angol, szerb és szlovák) 23 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. Emelt szinten 92 helyszínen 5.080 tanuló vizsgázik, közülük 6 helyszínen 24 vizsgázó angol, német és szerb nyelven - írja az Oktatási Hivatal.

Több mint 11 ezren érettségiznek ma biológiából

Középszinten 6295-en, emelt szinten 5080-an érettségiznek ma biológiából. Vannak, akik angol, német, szerb vagy szlovák nyelven adnak számot a tudásukról. Középszinten 828 helyszínen összesen 6.295 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát. Magyar nyelven 6.272 vizsgázó, míg 3 különböző idegen nyelven (angol, szerb és szlovák) 23 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

10:00
Ebben a percben

Vége a középszintű bioszérettséginek. Írjátok meg, hogyan sikerült, várjuk a véleményeteket az [email protected].

09:38
Az első vélemény a középszintű bioszérettségiről

Kellemes meglepetés a biológiaérettségin: kevesebb benne a biokémia

Nagy előnyt jelent a ma biológiából középszinten vizsgázóknak, hogy kevesebb a biokémia a feladatsorban. "Ez a feladatsor sokkal jobb, mint a tavalyi" - mondta az Eduline-nak Győrössy Dorottya, az Eszterházy Károly Egyetem biológiaszakos hallgatója. A középszintű biológiaérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok. Kanyaró, vércsoportok és egy különleges állat - ilyen feladatokat kaptak az érettségizők biológiából.

09:19
Még negyven perc van hátra a középszintű vizsgából

A középszintű bioszérettségi ugyanis kétórás, míg az emelt szintű négyórás, vagyis az délben ér véget.

08:44
Első infók a feladatsorról: kanyaró, vércsoportok és egy különleges állat

Kanyaró, vércsoportok és egy különleges állat - ilyen feladatokat kaptak az érettségizők biológiából

Kanyaró, sejtes szerveződés, öröklött esélyek - ezekkel a témákkal is kell foglalkozniuk a biológiából középszinten érettségizőknek. A emberi szervezettel kapcsolatos feladatokon túl természetesen szerepelnek növény- és állattanról szóló feladatok is. A középszintű biológiaérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok. A középszintű biológiaérettségi egyik feladata a kanyaróhoz kapcsolódik - a téma igen aktuális a betegség romániai feltűnése miatt.

08:30
Közben nyilvánosságra hozták a tegnapi emelt szintű informatikaérettségi javítókulcsát

Így kellett megoldani az emelt szintű informatikaérettségi feladatait

Nyilvánosságra hozta az emelt szintű informatikaérettségi megoldási útmutatóját az Oktatási Hivatal. Az emelt szintű informatikaérettségi feladatsora: Az emelt szintű informatikaérettségi javítási útmutatója: A többi dokumentumot itt éritek el. Reggel 8-tól az emelt szintű informatikaérettségivel folytatódott a 2018-as tavaszi érettségi szezon. Az emelt szintű informatika érettségi nap támogatását köszönjük a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának.

08:00
Ebben a percben megkezdődött...

... a biológiaérettségi. A vizsga után jövünk a nem hivatalos megoldásokkal!

07:44
Téyleg 173 tárgyból szerveznek érettségit ezekben a hetekben?

Tényleg. Ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven teljesítendő vizsgatárgyakat külön számolva – 173 tárgyból tesznek középszintű, 94-ből emelt szintű érettségit. Emelt szintű érettségit csak azokból a tárgyakból lehet tenni, amelyeket a felsőoktatási felvételin érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vesznek.

07:31
Milyen segédeszközt használhattok?

A középszintű írásbeli vizsgán szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép használható.

©

07:18
Reméljük, lassan mindenki beér az iskolába

De mennyi időtök lesz a bioszérttségire? A középszintű írásbelin egy központi feladatsort kell megoldani: a rendelkezésére álló időt (120 perc) tetszésetek szerint oszthatjátok meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatjátok.

07:05
Nem csak biológiából lesz ma érettségi

Délután az emelt szintű társadalomismeret kerül sorra.

06:49
Ha valaki ezen a vonalon ingázik

És ma éppen a bioszérettségire menne vonattal, erre figyeljen: gázolás miatt késnek a vonatok a Székesfehérvár-Veszprém-Celldömölk-Szombathely vonalon.

A helyszínelés idejére Ostffyasszonyfa és Sárvár között a vágányt lezárták. A Székesfehérvár-Veszprém-Celldömölk-Szombathely vonalon utazóknak 60-90 perc késésre kell számítaniuk.

A vasúti közlekedés aktuális helyzetről tájékozódni lehet a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu), a Vonatinfó alkalmazásban és a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálatánál a +36 (1) 3-49-49-49-es, a (30) 499-4999-es, a (20) 499-4999-es és a (70) 499-4999-es számon.

06:32
Milyen témakörök kerülnek majd elő a középszintű érettségin?

A vizsgakövetelményekben megfogalmazott kompetenciák közül az írásbeli vizsga az alábbiakra helyezi a hangsúlyt: 

  • biológiai tények és elvek felidézésének képessége, 
  • természettudományos (biológiai) jelenségek, problémák felismerése, azonosítása, 
  • a jelenségek közti kapcsolatok felismerésének képessége, 
  • adatok értelmezése, átalakítása (szövegek, ábrák, grafikonok értelmezése), 
  • biológiai jelenségek értelmezése, változások előrejelzése, illetve ezek felismerése, azonosítása, 
  • a biológiai megfigyelések és kísérletek értelmezésének képessége, 
  • biológiai kísérletek alapelveinek ismerete és alkalmazása, 
  • bizonyítékok azonosítása, ezeken alapuló magyarázatok megalkotása, következtetések levonása, döntéshozatal, 
  • kijelentések, következtetések melletti vagy elleni érvelés, a hibás, félrevezető érvelés felismerése, 
  • természettudományos (biológiai) vizsgálatok jellemzőinek értelmezése, alkalmazása magyarázatokban.

06:17
Hányan érettségiznek idén?

Összesen 73 400 végzős középiskolás érettségizik idén májusban. Rajtuk kívül - közölte az Oktatási Hivatal - 37 300-an tesznek majd legalább egy tárgyból valamilyen típusú érettségi vizsgát (például előrehozott vagy pótló, ismétlő, szintemelő vizsgát).

06:00
Mi lesz még ezen a héten?

©

05:45
Hány pontot szerezhettek a középszintű írásbelin?
 

"A középszintű írásbeli vizsgán 100 vizsgapont szerezhető. A vizsgadolgozatot a szaktanár a központi  javítási-értékelési útmutató alapján pontszámmal minősíti. A  vizsgázó által  elért dolgozatpontokat 1,25-tel szorozva kapjuk meg a vizsgapontok számát, pl. a dolgozatban szerzett 80 pont esetén 80 * 1,25 = 100 pont. Ha az így kiszámított vizsgapont nem egész szám, akkor a kerekítés szabályai alapján kell kerekíteni" - írja az Oktatási Hivatal.

05:30
Milyen a középszintű bioszérettségi?

A középszintű írásbelin egy központi feladatsort kell megoldani: a rendelkezésre álló időt tetszésetek szerint oszthatjátok meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatjátok.

A feladatlap 6-12 feladatból áll. Minden feladat több részfeladatot tartalmaz. Egy feladaton belül szerepelhetnek egyszerű (ismeretet felidéző) és értékelő (problémára irányuló) részfeladatok is. Ez utóbbiak kapcsolódhatnak kísérlet leírásához vagy szöveg, kép értelmezéséhez. A részfeladatok közel 50%-a egyszerű zárt végű feladat.

©

05:15
Milyen eredményekkel zárták a diákok a tavalyi bioszérettségit?

©

05:00
Mit találtok ma az Eduline-on?

Mindent: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.