szerző:
Eduline

Újabb diák számolt be arról, hogyan vették el tőle a történelemérettségin a kronológiát tartalmazó atlaszt, amelyet pedig - egy ősszel módosított jogszabály alapján - az idei májusi-júniusi érettségiken még használni lehetett volna.

©

A végzős levelét a Független Diákparlament tette közzé Facebook-oldalán, a levelet változtatás nélkül közöljük.

A héten emelt szintű történelem érettségin vettem részt. Ennek a történéseit szeretném veletek megosztani.
Megérkeztünk reggel a kijelölt iskolába, a Than Károlyba, hogy megírjuk a történelem érettséginket. A táskában atlasz, számológép, toll.
A behívás előtt a vizsgaelnök sok sikert kívánt nekünk a folyosón, majd felvilágosított minket, hogy az óra nem jár jól, jelző értékű, és ezért ne tegyünk fellebbezést.
Behívtak minket, megkezdődott a tájékoztató. Az úr aki nálunk tartotta a tájékoztatót, ismertette a szabályokat, hogy se egysoros nem bluetoothos számológépet, se kronológia táblázatot tartalmazó atlaszt nem lehet használni. A diákok velem együtt lázadni, elégedetlenkedni kezdtek. Az Úr lebegtette az általa kinyomtatott törvényt, elmondása szerint sejtette, hogy nem hagyjuk magunkat. Felolvasta. Osztálytársam elkérte a kinyomtatott papírt, majd szavanként hangosan elemezte, hogy megértse az Úr, hogy használhatjuk. Nem hitt nekünk, nem hitt a törvénynek. Felszólítottam, hogy hívja be a vizsgaelnököt, ha valakitől, akkor tőle akarom hallani, hogy nem használhatjuk. 5 perc múlva megérkezett az elnök, aki közölte, hogy ő most nem tudja mi legyen, hozzon-e kis ollót, hogy kivágjuk a kronológiát, vagy inkább legragasszuk ragasztóval?!
Majd egy fiú megkérdezte, hogy akkor tudnak-e legalább pár vékony atlaszt biztosítani azoknak, akik nem hozták a kronológiát nem tartalmazó bordó színűt. A hölgy ezen felháborodott, nemet mondott és kiviharzott.
Visszajött 2 perc múlva, beszedette az atlaszokat névvel ellátva, majd közölte, hogy lövése sincs mi lesz, és felhívja az oktatási hivatalt, mert ez nem az ő hatásköre, és 90p múlva, ha megírtuk az első részt, elmondja hogy akkor mi a helyzet.
Láttam az osztálytársam arcán, hogy nagyon kétségbeesett, az első rész felénél csak szorongott, hogyan fogja csinálni a másodikat atlasz nélkül.
A már jól ismert úr távozott, és egy másik jött be. Neki gőze sem volt mi történt, lemaradt az egész balhéról. Lement a 90 perc, és vártuk, hogy akkor most mi lesz.
Sehol senki.
Az újonnan érkezett Úr kiosztotta a második részt, majd az atlaszokat, ezután jó munkát kívánt és leült
Az egész terem értetlenül nézett egymásra, hogy akkor most csinálhatjuk, vagy sem, szóljunk, vagy ne szóljunk. A döntés megszületett a diákok által, használtuk. Az elnök benézett, körülnézett majd kiment.
Így zajlott a mi érettségink.

Zalaegerszegen is elvették az atlaszt

Nemcsak egy budapesti, hanem egy zalaegerszegi iskolában is elvették a kronológiát tartalmazó atlaszt a diákoktól a szerdai történelemérettségin - erről számolt be az Eduline-nak több végzős.

Egyikük azt mondta, a vizsga előtt pár perccel szóltak nekik, hogy nem vehetik elő a kronológiát tartalmazó atlaszt, így el kellett tennie a "kék cartographiás atlaszt". A diák hozzátette: emiatt nehezebben boldogult néhány rövid feladattal, és az esszéknél is jobban teljesített volna, ha használhatta volna a saját atlaszát.

Egy zalaegerszegi iskolában is elvették a kronológiát tartalmazó atlaszt a diákoktól az érettségin

Nemcsak egy budapesti, hanem egy zalaegerszegi iskolában is elvették a kronológiát tartalmazó atlaszt a diákoktól a szerdai történelemérettségin - erről számolt be az Eduline-nak több végzős. Pedig jogszabály szól arról, hogy a 2018-as tavaszi érettségin a "régi", évszámokat tartalmazó atlaszokat is használhatják a diákok.

Pedig ahogy arról mi is beszámoltunk, a jogszabály idén megengedi az évszámokat is feltüntető atlasz használatát, az ország legtöbb gimnáziumában így is érettségiztek a diákok. Az érettségi elnökök számára kiadott idei hivatalos tájékoztató is idézi a vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet 3. §-át, amely szerint:

 A 2017/2018. tanév vizsgaidőszakaiban az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelem atlaszok is használhatóak.

Erre a Történelemtanárok Egylete is felhívta a figyelmet. "A TTE az utóbbi napokban számos megkeresést kapott, ezért megerősítjük: a hatályos jogszabály szerint az idei történelemérettségin bármely, kronológiát is tartalmazó történelematlasz alkalmazható" - írták még az érettségi előtt.

Az idei érettségi időszakban is sikerült zavart okozni: írják az atlaszbalhéról a tankönyvesek

„Az idei érettségi időszakban is sikerült zavart okozni a jogszabályok folyamatos módosítgatásaival. Ennek következtében a történelem írásbeli érettségi vizsga sem volt botrányoktól mentes" - írja közleményében a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete, utalva arra, hogy egy budapesti és egy zalaegerszegi iskolában nem engedték, hogy a diákok a kronológiát tartalmazó atlaszt használják.