szerző:
Eduline

Sokan úgy gondolják, hogy a felvételi keretszámok megvágása csak a felvételizők problémája, hiszen lehetetlen lesz...

©

Sokan úgy gondolják, hogy a felvételi keretszámok megvágása csak a felvételizők problémája, hiszen lehetetlen lesz bejutni ezekre a képzésekre, azonban a folyamat az egyetemeket is súlyosan érinti. A hallgatói létszám után járó támogatások jelentősen visszaesnek, ami komoly finanszírozási problémákat eredményez - írja az Egyenlítő blog.

Az ösztöndíjak és szociális támogatások mértéke csökkenni, a tanári fizetések csúszni fognak. Emiatt frusztráltabbá válnak az oktatók, ami szintén a minőség rovására megy. Pár év múlva rengeteg egyetemi és főiskolai kar bezárhatja a kapuit, hiszen ilyen keretszámok mellett nem lehet majd kigazdálkodni a legalapvetőbb költségtételeket sem. A Fidesz gyakorlatilag lenullázta a hazai gazdasági- és jogászképzést.

Jelen gazdasági körülmények között – csökkenő bérek, növekvő adóterhek, bizonytalan jövő – elképzelhetetlen, hogy olyan sokan megengedhetnék maguknak az önköltséges finanszírozást vagy akár az 50 százalékos hozzájárulási formát. Persze a Fidesz által támogatott tehetős elitréteg meg tudja fizetni ezeket a helyeket, így könnyen előfordulhat, hogy a jómódú, de nem túl okos diákok kerülnek be a tehetséges, de pénzzel nem rendelkezők helyére. A teljes posztot az Egyenlítő blogon olvashatjátok el.