szerző:
Eduline

Visszaesett a Pécsi Tudományegyetemre felvételizők száma: míg 2011-ben 17 500-an választottak az intézmény képzései...

©

Visszaesett a Pécsi Tudományegyetemre felvételizők száma: míg 2011-ben 17 500-an választottak az intézmény képzései közül, tavaly már csak 14 000-en, az idén pedig 11 500-an jelentkeztek valamelyik alap-, osztatlan vagy mesterszakra, számolt be a pecsma.hu.

A lapnak Lengvárszky Attila oktatási igazgató azt mondta, a pécsi egyetem továbbra is népszerű, ugyanis megőrizte helyét a felsőoktatási intézmények rangsorában, azért kevesebb a jelentkező, mert kevesebb a gyerek is, emellett a felsőoktatásban tapasztalt bizonytalanság sem tett jót a tanulási kedvnek.

"A rangsorban elfoglalt hely megtartása azért is jelentős eredmény, mert a PTE fő beiskolázási régióinak népességszáma jelentősen elmarad a versenytársakétól, a budapesti egyetemek elszívó ereje viszont tovább erősödött a keretszámrendszer eltörlésével" – tette hozzá.

Az állami ösztöndíjas helyek csökkenése ellenére a PTE-n népszerűbb lett több gazdaságtudományi szak. Visszaesés elsősorban azokon a területeken tapasztalható, ahol központilag határozták meg a ponthatárokat, ilyen az andragógia, a kommunikáció és a médiatudomány, de csökkent az érdeklődés egyes természettudományos és műszaki szakok iránt is.