Czervan Andrea
Czervan Andrea

2014-ben sokaknak csalódniuk kellett azok közül, akik a Budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem és marketing, turizmus-vendéglátás vagy nemzetközi gazdálkodás alapszakjára jelentkeztek: a központi ponthatár elérése sem volt elég az állami ösztöndíjas helyhez. Könnyen lehet, hogy a 2015-ös felvételin is kellemetlen meglepetés éri majd a felvételizőket. Megnéztük, miért nem lehet biztosra menni.

©

Az alap- és osztatlan szakokon, illetve a felsőoktatási szakképzéseken az elmúlt két évben kétféle szabály érvényesült: bizonyos szakokon központi ponthatárt húztak, a többi szakon pedig azok, akik elérték a minimumponthatárt - ez 2015-ben az alap- és osztatlan szakokon 280, a felsőoktatási szakképzéseken 240 pont lesz -, és befértek a szakos kapacitásba, támogatott helyet szerezhettek. Milyen változások lesznek 2015-ben a felsőoktatásban? Erről itt olvashattok.

A 2015-ös felvételi tájékoztató még nem jelent meg, de érdemben - a központi ponthatáros szakok körének szélesítésén túl - nem változtatnak a felvételi rendszeren. Mi az, amit már most tudunk a 2015-ös felvételiről? Összefoglalónkat itt találjátok, arról pedig, hogy ki az, aki biztosan nem jut be jövőre a felsőoktatásba, itt olvashattok.

Ugyanakkor hiába tűnhet biztosnak az állami ösztöndíj, mindkét feltétel - a központi ponthatár, illetve a minimumponthatár elérése - csak előzetes, minimális követelmény: a szakos kapacitás miatt magasabb ponthatár is kialakulhat, a "minőségre" hivatkozva pedig az egyetemek, főiskolák magasabb bekerülési limitet is meghatározhatnak. A 2015-ös felvételivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt olvashatjátok.

A központi ponthatár is csak minimumkövetelmény

A szakos kapacitás - amelyet a felvi.hu-n az Egyetemek, főiskolák menüpont alatt, az adott szaknál nézhettek majd meg - azt mutatja, hogy állami ösztöndíjas és önköltséges képzésre összesen hány hallgatót tudnak felvenni. Ha a központi ponthatárnál magasabb annak a jelentkezőnek a pontszáma, aki utolsóként fér be a kapacitásba, akkor ez a pontszám, és nem az előzetesen megállapított lesz a limit.

Ez történt 2014-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen: a kereskedelem és marketing, a nemzetközi gazdálkodás és a turizmus-vendéglátás szakokon az - egyébként sem alacsony - központi ponthatárnál magasabb pontszámot kellett elérniük az állami ösztöndíjas helyre pályázóknak. A legrosszabbul a turizmus-vendéglátás szakra jelentkezők jártak: a többi intézményhez képest itt 18 pontos volt az eltérés.

Történt mindez annak ellenére, hogy a ponthatárhúzás előtt egy héttel az államtitkárság az eduline kérdésére azt válaszolta: a felvételi eljárás során nem fordulhat elő az, hogy a tizenhat szak esetén meghirdetett ösztöndíjas ponthatár emelkedjen, hiszen az hátrányosan érintene egyes jelentkezőket.

(Frissítés: az államtitkárság cikkünkre reagálva azt írta, hogy nem csökkentette és nem is növelte a központi követelményeket, mert országosan az ösztöndíjas képzésre felvettek száma megfelelt a HÖOK-kal kötött megállapodásban rögzítetteknek. Azt nem állították, hogy nem lehet az országban olyan jelentkezési hely, ahol a jelentkezők kiválósága és a felvételi tájékoztatóban előzetesen közzétett maximális felvehető létszám (kapacitás) ne eredményezhetne az országosan egységes ösztöndíjas követelménynél magasabb felvételi pontszámot. Az eduline kérdése úgy hangzott: az idei évben, a jelentkezők számától és pontszámától függően változtathatnak-e a 16, központi ponthatárral rendelkező szak ponthatárán.)

Hiába ugyanakkor a nyilatkozat és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) kötött megállapodás arról, hogy az előzetes ponthatárt "elérő vagy meghaladó, felvételt nyert hallgatók számára magyar állami ösztöndíjas helyet" biztosítanak, a felsőoktatási törvényben az áll, hogy a felvételről a jelentkezők teljesítménye, a szakos hallgatói kapacitás és a jelentkezők által összeállított jelentkezési sorrend dönt.

Hogy kerülhetitek el a csalódást?
Ahelyett, hogy a minimum-, illetve a központi ponthatárra koncentrálnátok, nézzétek meg inkább a 2014-es ponthatárokat. Az új szabályok és a bizonytalanság miatt pedig számítsatok rá, hogy egyre nagyobb lesz a verseny, így elképzelhető, hogy a jelentkezők magasabb pontszáma miatt 2015-ben még jobb teljesítményre lesz szükség az állami ösztöndíjas helyhez.

Ezeken a szakokon lesz központi ponthatár 2015-ben

Az eddigi 16 szak mellett további 25 szakon lesz központi ponthatár a 2015-ös felvételin. Maruzsa Zsoltán felsőoktatási helyettes államtitkár akkor azt mondta: évenként áttekintik és újabb szakoknál vizsgálják majd meg az előzetes követelmények rögzítését.

A gazdasági alapszakok, az andragógia, a kommunikáció és a nemzetközi tanulmányok szak, az osztatlan jogászképzés és a jogi alapszakok mellett bekerült a körbe az általános orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti és állatorvosi osztatlan szak, a gyógypedagógia, a szociológia, a politológia, a pszichológia és a társadalmi tanulmányok alapszakok, az osztatlan tanári szakok, több bölcsészettudományi alapképzés - például a magyar, az anglisztika és a szabad bölcsészet -, illetve műszaki, egészség- és sporttudományi képzések is - igaz, van ahol 300 pontot kell elérni, ami alig magasabb az általános minimumponthatárnál. A teljes listát itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!