szerző:
Eduline

Nem enged az Oktatási Hivatal annak az internetes petíciónak, amely szerint meg kellene ismételni az idei emelt...

©

Nem enged az Oktatási Hivatal annak az internetes petíciónak, amely szerint meg kellene ismételni az idei emelt szintű írásbeli matematika érettségit - írja az Index.

A petíció aláírói szerint a feladatok szokatlanul nehezek voltak, a teszt összeállításánál pedig nem vették figyelembe a vonatkozó jogszabályokat sem. Az Oktatási Hivatal szerint azonban, bár voltak összetett és nehéz feladatok, ezeket az emelt szintű követelmények alapján meg lehetett oldani. Feladatlapok, megoldások, vélemények - a 2013-as tavaszi érettségivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

A nyílt levél eredetileg ezen az oldalon volt elérhető, csütörtökre azonban levették onnan: pdf-formátumban itt olvasható. A petíció azt javasolja, hogy tegyék semmissé a május 7-i dolgozatokat, és az emelt szintű szóbeli matematika érettségi előtt írassanak újabb tesztet.

A nyílt levél szerint a feladatlapon a „geometria, koordinátageometria, trigonometria” témakörhöz tartozó részek az elvárt 20 százalék helyett a feladatsor 35-40 százalékát tették ki. A statisztikai és valószínűségszámítási részek aránya ezzel szemben az elvárt 15 százalék helyett csak 5-7 százalék volt. A feladatrészek túlzottan nagy hányada foglalkozott  kombinatorikai problémával, és csak kis része valószínűségszámítással.

A levél szerint a geometriai feladatok általános túlsúlya mellett az egyik feladat a 2003 előtti éveket idézte. Akkor ugyanis még tananyag volt középiskolában a szerkesztés, de ez 2003 óta már nem része a tanterveknek. A nyílt levél szerint szintén nem a tananyag része a 4. feladatban elvárt „abszolút életidegen, tőkésítés nélküli kamatszámítás″ sem.

A második feladat egy ismeretlen típusú, sokak számára lemodellezhetetlen problémáról szólt, a feladatlap második részében szereplő koordinátageometriai feladat pedig a valaha kitűzött leghosszabb feladat volt - írja a petíció megfogalmazója. Az eduline-nak nyilatkozó diákok szerint is ez volt az utóbbi évek legnehezebb feladatsora: erről itt olvashattok.

Az érettségik lebonyolítását koordináló Oktatási Hivatal (OH) megvizsgálta a tételeket, és arra a megállapításra jutott, hogy azok nem sértik a vonatkozó jogszabályokat. Az Oktatási Hivatal az Indexnek küldött válaszában hangsúlyozta, hogy ezen a levélen kívül egyetlen további negatív szaktanári vélemény sem érkezett az emelt szintű matematika érettségivel kapcsolatban. Az OH szerint ezen a tényen nem változtat, hogy az interneten közzétett felhíváshoz mennyien csatlakoznak.

A tételkészítő bizottság hasonló megállapításra jutott. A bizottság szerint a feladatsor tematikus arányait szabályozó OM-rendelet egyébként nem követeli meg a leírt arányok pontos betartását. A feladatok jelentős része ráadásul több témakörbe is besorolható, így a témakörök arányának megítélése részben szubjektív. A teljes feladatsort tekintve egyik témakör megjelenési aránya sem tér el 5 százaléknál jobban a rendelet által meghatározott arányoktól, ez pedig a tűréshatáron belül van - írták.