szerző:
Eduline

Mekkora kiadásra számíthattok, ha az idén kezditek el az egyetemet, főiskolát? Mennyit kell fizetni a gólyatáborért, a tankönyvekért és a koliért, albérletért?

©

Tankönyvek, tanszerek

Van, akinek csak néhány ezer, míg másnak százezres nagyságrendű összeget kell költenie a tanévkezdéskor: az orvostanhallgatók tankönyvcsomagja legalább 70-80 ezer forintba kerül, de alapfelszerelésnek számít a köpeny, a szike, a csipesz és a gumikesztyű is.

Az építészhallgatók számára elsősorban a tablókhoz, makettekhez szükséges eszközök beszerzése jelent komolyabb kiadást, így a félév elején és az év közben szükséges anyagok költsége akár ötven- és százezer forint közötti összegre is rúghat.

Nem ússzák meg olcsón a tanévkezdést a művészeti szakokon tanulók sem, míg a bölcsész- és társadalomtudományi hallgatók jellemzően a könyvtárból szerzik be a szakirodalmat, így kevesebb kiadással kell számolniuk.

Gólyatábor

A gólyatáborért átlagosan 9-22 ezer forintot kell fizetni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán 20 ezer, a Budapesti Corvinus Egyetemen 22 ezer forintot kell fizetniük az elsőéveseknek a gólyatáborért. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tavaly 14 900 forintba került a többnapos zánkai buli: az idei árat még nem hozták nyilvánosságra.

Kollégium, albérlet

A kollégiumért 6-22 ezer forintot kell fizetnetek. Ez az összeg az állami ösztöndíjas képzésben tanulókra vonatkozik: ha önköltséges hallgatók vagytok, drágább a lakhatás, átlagosan 20-25 ezer forintot kell fizetnetek, és gyakran csak a megmaradó helyeket osztják szét a fizetős hallgatók között. A nagyobb egyetemek kollégiumi árait itt, a vidéki főiskolák térítési díjait pedig itt nézhetitek meg.

Ha lakást bérelnétek, a Duna House statisztikája szerint az ötödik kerületben kell a legtöbbet fizetnetek: itt havi 52 ezer forint egy kisebb lakás bérleti díja. A nagyobb lakások Óbudán a legdrágábbak: ott havi 91 ezer forintot kell fizetnetek. Gödöllőn egy 30 négyzetméteres lakás 30 ezer, egy 60 négyzetméteres pedig 48 ezer forintba kerül.

Ha többen költöztök egy lakásba, olcsóbban megússzátok a lakhatást: Szegeden egy 30 négyzetméteres lakás 40 ezer, a dupla akkora 56 ezer forintba kerül havonta, Pécsen ugyanez 33 ezer, illetve 57 ezer forint. A kaució általában egy-három hónap: az összegről kérjetek bizonylatot, ahogy a tulajdonos lakásában lévő bútorairól, értéktárgyairól is készítsetek listát.