szerző:
Eduline

Bekiabálásokkal zavarták meg Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnökének beszédét középiskolások és egyetemisták...

Bekiabálásokkal zavarták meg Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnökének beszédét középiskolások és egyetemisták péntek délelőtt, az Educatio oktatási szakkiállításon.

Azt kiabálták: "félnek közgazdászokat és politológusokat oktatni, mert félnek, hogy kiderül: a politikájuk egy csőd. Miért támogatnak kevesebb mérnököt, amikor azt mondják, szükség van rájuk. Tönkremennek az egyetemek, mielőtt az odajárók végezhetnének, szakemberek tömegének szűnik majd meg az állása. Miért a jövő generációját büntetik a saját hibájukért? Miért kényszerítik a fiatalokat elhagyni a hazájukat? A kormány elrontja azt is, ami van".

A nagyjából 4-5 perces akció után az Oktatási Hivatal elnöke elmondta a beszédét, később már nem történtek bekiabálások.

Úgy tudjuk, az "Occupy Educatio" elnevezésű akciót a Hallgatói Hálózat nevű csoport szervezte, körülbelül tizenöt-húsz érettségiző, húsz hallgató és néhány tanár vett részt benne.

„Arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy a felsőoktatási törvénynek mindenki a vesztese, hogy nem javítják vagy megújítják a rendszert, hanem szétdúlják, és hogy egy egész generáció életét teszik tönkre. Egy ártatlan generációt büntetnek” – mondta az eduline-nak a Hallgatói Hálózat egyik tagja.

A Hallgatói Hálózat további tiltakozásokat is szervez, február 15-re, a 2012-es felvételi jelentkezési határidejének napjára nagyszabású diáktüntetést – „utolsó nyílt napot” – hirdettek meg.

©
Hallgatói Hálózat - kik ők, mit akarnak?

A többségében budapesti egyetemek hallgatóiból és oktatóiból álló csoport májusban jött létre – azután, hogy kiszivárgott egy olyan minisztériumi tervezet, amely az állami egyetemek és főiskolák számát a jelenlegi felére csökkentette volna, megszüntetve többek között a Budapesti Corvinus Egyetem, az Óbudai Egyetem, valamint a kaposvári és a győri egyetem önállóságát.

A csoport először Facebook-oldalán foglalta össze a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos álláspontját: nem tartják elfogadhatónak a kormányzati döntéshozatal módját, mert „átláthatatlan és antidemokratikus”, és mert „kizárólag a gazdasági racionalizáció és politikai szempontok irányítják”. Azt szerették volna elérni, hogy az oktatási államtitkárság az új felsőoktatási törvényt a hallgatók és az oktatók bevonásával készítse el.


A szervezet az elmúlt hónapokban szinte az összes civil tüntetésen részt vett, novemberben indult el szabadegyetemük „Hogyan éljük túl a 21. századot?” címmel.