szerző:
Eduline

A főfeljelentőként ismert Tényi István az érettségik terén szeretné, ha tiszta víz kerülne a pohárba, hogy alkotmányellenes volt-e a szakmai érettségi vizsgák követelményeinek kései, mindössze decemberi ismertetése.

©

Mindössze december végén ismerhették meg a tavasszal érettségiző szakgimnáziumba járó diákok, hogy milyen követelmények szerint kötelező számukra szakmai érettségi vizsgát tenni.

A diákok a Civil Közoktatási Platform támogatásával azt követelték a kormánytól, hogy ne kelljen úgy szakmai érettségit tenniük, hogy nem volt meg a rendelkezésre álló idő a felkészülésre - jellemzően két évvel az érettségi előtt nem módosíthatnak a szabályokon, hogy felmenő rendszerben történjen a változtatás.

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos is aggályokat talált az érettségi kapcsán, azonban a kritizált módosításokat tartalmazó kormányrendeletről csak ajánlásokat fogalmazott meg, nem élt az alkotmánybírósági normakontroll lehetőségével.

Tényi István nevét egyre kevesebbeknek kell bemutatni, a kormánypárti kötődésű férfi rendre bejelentést tesz olyan ügyekben, ahol úgy gondolja, hogy a tisztánlátás érdekében szükséges a törvényességi ellenőrzés, adott esetben bírósági eljárás. Ezúttal közérdekű bejelentéssel élt az alapvető jogok biztosánál, Székely Lászlónál, hogy kérjen alkotmányossági kontrollt a vitatott kormányrendeletről. Amennyiben az Alkotmánybíróság záros időn belül megállapítja, hogy jogellenes volt az érettségi szabályok módosítása, akkor nem kell szakmai érettségit tennie több tízezer diáknak májusban.