szerző:
Eduline

Néhány év alatt majdnem duplájára nőtt az osztrák egyetemeken tanuló magyar diákok száma: míg 2004-ben még csak...

Néhány év alatt majdnem duplájára nőtt az osztrák egyetemeken tanuló magyar diákok száma: míg 2004-ben még csak 1141-en, 2012-ben már 1916-an végezték tanulmányaikat Bécsben, Grazban és más osztrák városokban.

©

Az Ausztriában tanuló magyar hallgatókat összefogó Magyar Diákok Egyesülete - Verein Ungarischer Studierender friss adatai szerint a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a Bécsi Egyetem, ahol 2012-ben 146 magyar elsőéves kezdte el tanulmányait, de sokan jelentkeztek a gazdasági szakokat indító Wirtschaftuniversitat Wien és a Salzburgi Egyetem képzéseire is.

©

Az osztrák egyetemeken gyakorlatilag ingyen, 17 euróért tanulhatnak a külföldi hallgatók, a felsőoktatási intézmények elfogadják a magyarországi érettségit, nincsen hallgatói szerződés, és néhány szak kivételével még felvételizni sem kell. Igaz, az első vizsgaidőszakban a rosszul teljesítőket kiszórják, ezért csak biztos németnyelv-tudással érdemes nekivágni. Egyre több érettségiző felvételizik külföldi egyetemre a vezető budapesti gimnáziumokból, van olyan iskola, ahol a végzősök több mint harminc százaléka tanulna tovább külföldön - cikkünket itt olvashatjátok el.