szerző:
Eduline

Angliában szeretnél továbbtanulni, de nem tudod, milyen a felvételi rendszer, meddig kell jelentkezni az egyetemekre, és mikor derül ki, hova vettek fel? Cikksorozatunk második részében megmutatjuk, mi a teendő a keresgélés, a tájékozódás és a jelentkezési profil létrehozása után.

Ha lemaradtál cikksorozatunk első részéről, itt elolvashatod, mi az az UCAS, hogyan kell létrehozni a jelentkezési profilt, mi az a personal statement, és miért érdemes elmenni az UCAS egyetemi kiállításaira.

4. lépés: jelentkezz a kiválasztott egyetemekre!

Bonyolultabb a rendszer, mint itthon (Magyarországon minden egyetemre ugyanaddig a februári határidőig kell jelentkezni). Az Oxbridge egyetemeire (a két legendás elit egyetem, az Oxford és a Cambridge), valamint az orvosi, állatorvosi és fogorvosi szakokra 2017. szeptember 6-tól október 15-ig lehet jelentkezni, míg a többi egyetemre és szakra egészen 2018. január 15-ig.

Jelentkezni a cikksorozatunk első részében bemutatott UCAS rendszerben lehet. Ha korábban, a szakok és intézmények böngészése közben elmentettél kedvenceket, azok itt is megjelennek, ez pedig megkönnyíti a jelentkezést. Minden kurzus külön jelentkezésnek minősül, egy egyetemen belül több szakot is megjelölhetsz, de maximum öt egyetemre jelentkezhetsz.

Oxford, a világ egyik legjobb egyeteme. Magyar hallgatói is vannak.

A jelentkezés során a rendszerben azt is látni fogod, hogy egy-egy egyetem milyen kiegészítő információkat kér a felvételizőktől. Ha minden kért információt megadtál, a jelentkezésed a "submitted" státuszba kerül, amikor pedig az intézmény elkezdi a jelentkezési kérelem feldolgozását, ez a státusz "acknowledgedre" változik az UCAS rendszerében. Elképzelhető, hogy ekkor további kérdéseket kapsz, amelyekre válaszolnod kell, vagy interjúra hívnak.

2018 februárjától igényelhetsz diákhitelt

A diákhitel-igénylést (student loan application) 2018 februárjától lehet benyújtani, de a gyakorlat az, hogy a hallgatói hitelt csak akkor igénylik a felvételizők, ha már biztosak benne, hogy bekerültek a kiválasztott egyetemre, vagyis július elején. Még ekkor is hat heted lesz a hiteligénylés benyújtására.

A kötött felhasználású, vagyis tandíjra fordítható diákhitelt EU-s állampolgárként te is felveheted, törleszteni pedig csak azután kell, ha a diploma után elhelyezkedsz, és jövedelmed elér egy bizonyos szintet.

5. lépés: kiderül, felvettek-e

A jelentkezési kérelmek feldolgozása után, 2018. március végéig megkapod a visszajelzéseket a kiválasztott egyetemektől. Háromféle válasz érkezhet az intézményektől:

•    unconditional offer: felvettek az adott szakra
•    conditional offer: bizonyos feltételek teljesülése mellett (jellemzően valamilyen átlag az érettségin/vizsgákon) felvesznek
•    unsuccessful: sajnos nem vettek fel

Ebben a fázisban érdemes valamennyi offert elfogadni, mert az nem jár semmilyen kötelezettséggel a felvételiző részéről, de előtted minden lehetőség nyitva áll továbbra is.

Így tanulhatsz angol egyetemen: már most kezdd el a felkészülést!

Úgy döntöttél, az érettségi után nem maradsz itthon, hanem valamelyik angol egyetemre felvételizel? Ha már 2018-tól szeretnéd elkezdeni tanulmányaidat, itt az ideje elkezdeni a felkészülést - új cikksorozatunk ebben segít. Bonyolultnak tűnő magyar felvételi és pontszámítási szabályok? Szorozd meg kettővel, és talán közelítesz a világ legjobb egyetemei közül többet magában foglaló angol rendszer komplexitásához.

6. lépés: döntsd el, hol szeretnél továbbtanulni!

Ha több egyetemtől is pozitív visszajelzést kaptál, 2018 májusában fel kell állítanod egy sorrendet - ez fontos információ a felsőoktatási intézményeknek a várható hallgatói létszámról, neked pedig el kell döntened, a megjelölt intézmények közül melyik a legszimpatikusabb.

•    Firm choice: Az első helyen megjelölt választásod. Ha ez egy unconditional offer volt, akkor ezzel elkötelezted magad az adott egyetemre, a többi offert pedig vissza kell utasítanod.
•    Insurance choice: ha első választásod egy conditional offer, akkor választhatsz még egy biztonsági tartalékot arra az esetre, ha a firm choice feltételei nem jönnek össze. Ebben az esetben az insurance choice felé automatikusan elköteleződsz.

Ebben a fázisban minden következmény nélkül visszavonhatsz jelentkezéseket – például ha elfogadtál egy unconditional offert.

7. lépés: megvannak az eredmények

2018 augusztusában, az (angol) érettségi időszak lezárultával véglegessé válnak a felvételi eredmények. Ekkorra az is kiderül, megfelelnek-e az eredményeid annak az egyetemnek, ahonnan conditional offert kaptál, hiszen az itthoni érettségi bizonyítványt június végén minden végzős középiskolás átveszi.

©

Ha az angol egyetemek mellett valamelyik magyarországi felsőoktatási intézménybe is jelentkeztél, de már májusban biztos vagy a dolgodban (unconditional offert kaptál az egyik egyetemtől, és eldöntötted, hogy ott akarsz továbbtanulni), a magyar jelentkezésedet július elejéig visszavonhatod az e-felvételi rendszerében, így nem veszed el a helyet más felvételizők elől.

8. lépés: irány Anglia!

Ha mindez megvan, 2018 szeptemberében meg is kezdheted tanulmányaidat Angliában. Kiutazás előtt mindenképpen el kell intézni a lakhatási ügyeket (albérlet, kollégium vagy más, az egyetem által biztosított szálláslehetőség), utánajárni a tömegközlekedési lehetőségeknek, diákmunkának, valamint a külföldi hallgatóknak létrehozott tehetséggondozó támogatásoknak, ösztöndíjaknak, szociális támogatásoknak.

Ha van, érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi magyar hallgatói közösséggel - az elmúlt években a növekvő számú magyar hallgató miatt több tucat egyetemen jött létre ilyen -, ahonnan segítséget kaphatsz az induláshoz. Ha az egyetemeden nincs ilyen hallgatói szervezet, akkor is érdemes egy-két kint tanuló magyarral felvenni a kapcsolatot, így ugyanis olyan hasznos információk birtokába juthatsz (nem csak tanulásról), amelyek fontosak lehetnek az első szemeszterben.

Hosszúnak és bonyolultnak tűnik a felvételi folyamat? Valóban összetettebb, mint a magyar felvételi, de megéri próbálkozni: angol nyelven tanulhatsz a világ legjobbjai közé sorolt egyetemeken, egy elismert angol diploma pedig hatalmas előnyt jelent majd a munkaerőpiacon. Ha kérdésed van, írj a [email protected] címre, vagy nézz körül itt.