szerző:
Eduline

Több diák késett a szerda reggeli történelemérettségiről a 3-as metró leállása miatt - volt olyan érettségiző, akiért robogóval ment az egyik tanár, egy másik tanuló tanárai tanácsára taxival ment az iskolába.

©
Ahogy arról korábban beszámoltunk, nem járt a 3-as metró a Deák Ferenc tér és az Árpád híd között, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerda reggel a Facebook-oldalán azt közölte, a járműhiba elhárításáig buszok szállítják az utasokat ezen a szakaszon.

Körbekérdeztünk a Budapest belvárosában lévő gimnáziumokban, mindenki beért-e a közép- és emelt szintű töriérettségire. Az Eötvös József Gimnáziumban a középszinten vizsgázók időben elkezdték az írásbelit, egy, emelt szinten érettségiző diák azonban késett.

A Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatója az eduline kérdésére közölte: volt olyan érettségiző, aki telefonon hívta tanárait, akik azt javasolták neki, hogy üljön taxiba, egy másik diákért pedig robogóval ment az egyik pedagógus. Az egyik késő diákot megvárta a csoportja, így ők öt perccel később kezdték az írásbelit.

Az ELTE Trefort-gimnáziumban minden diák időben beért.

Update: Ismét a teljes vonalon jár a 3-as metró, amely korábban járműhiba miatt nem közlekedett a Deák Ferenc tér és az Árpád híd között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerda reggel a Facebook-oldalán. A két megálló között pótlóbuszokat állított forgalomba a BKK. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: füst miatt riasztották a tűzoltókat, de ők nem tapasztaltak füstölést, a szerelvényt átvizsgálták.

Mi történik, ha egy vizsgázó lekési az érettségit?

Ha a vizsgázó az írásbeli vizsgáról fel nem róható okból elkésik, távol marad, a megkezdett vizsgáról engedéllyel eltávozik mielőtt a válaszadást befejezné, az adott vizsgatárgyból pótló vizsgát tehet - ez áll az érettségi vizsgákat szabályozó kormányrendeletben. Ilyen esetben - az igazgató döntése alapján - a vizsgázó még aznap pótlóvizsgát tehet.

Ha a vizsgázó felróható okból marad távol, vagy késik el, akkor már csak javítóvizsga tehető az erre kijelölt időpontban.

Mivel a késés indokát az igazgató bírálja el, nagyban megkönnyíthateitek a dolgát, ha késés esetén a közlekedési társaságtól igazolást kértek.