szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vagy egy Mikszáth Kálmán-novelláról írnak elemzést, vagy Arany János és Tóth Árpád egy-egy versét hasonlítják össze a magyarból középszinten érettségizők. A 2020-as májusi magyarérettségin ugyanettől a szerzőpárostól szerepelt egy-egy költemény, ráadásul idén Aranytól egy ismert verset kaptak.

Arany János- és Tóth Árpád-művek egyébként is gyakran előfordulnak a középszintű magyarérettségin, a tavalyi végzősök Arany János Kertben és Tóth Árpád Lélektől lélekig című verséről írhattak összehasonlító elemzést.

Tóth Árpád-verset kaptak a diákok 2015-ben is, akkor az Elégia egy rekettyebokorhoz című, a tankönyvekben is szereplő művét kellett összevetni Jékely Zoltán egyik versével, Arany János Visszatekintés című versét pedig 2014-ben egy Berzsenyi Dániel-költeménnyel párban kellett elemezni.

Arany János- és Tóth Árpád-művek egyébként is gyakran előfordulnak a középszintű magyarérettségin, a tavalyi végzősök Arany János Kertben és Tóth Árpád Lélektől lélekig című verséről írhattak összehasonlító elemzést, de Tóth Árpád-verset kaptak a diákok 2015-ben is, akkor az Elégia egy rekettyebokorhoz című, a tankönyvekben is szereplő művét kellett összevetni Jékely Zoltán egyik versével. Arany János Visszatekintés című versét pedig 2014-ben egy Berzsenyi Dániel-költeménnyel párban kellett elemezni.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint egyébként is jó tendencia, hogy az érettségizők középszinten a Nemzeti alaptantervben is szereplő, tanult szerzők műveit kapják. „Az ideális az lenne, ha bármilyen szerző bármilyen művét tudnák elemezni, de lélektani szempontból jó, ha olyan szerző versét kapják, akit ismernek” – mondta.

A végzősök ráadásul valószínűleg az utóbbi hetekben megoldották az elmúlt évek érettségi feladatsorait, a 2020-as feladatok miatt pedig Tóth Árpád és Arany János költészetével is foglalkoztak.

Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a 2021-es magyarérettségiről:

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.