szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legális puskák nagyon sokat tudnak segíteni az érettségin. Nincs ez másképp matekból sem, ahova többek között számológépet és függvénytáblát is vihettek magatokkal. De mikor tudnak valóban hasznosak lenni ezek az eszközök? Cikksorozatunk harmadik részében erre keressük a választ.

Krasznai Blankával, a Studium Generale (SG) matematika szekciójának vezetőjével korábban arról beszélgettünk, milyen gyakorlási lehetőségekkel tudjátok kiegészíteni a távoktatást, illetve valóban arra kell-e törekednetek, hogy 100 százalékos érettségit írjatok. Majd átbeszéltük, hogyan érdemes belekezdenetek az érettségin a feladatok megoldásába. Most pedig annak jártunk utána, mik azok az eszközök, amelyek a legnagyobb segítséget tudják nyújtani az érettségi alatt.

A korábbi évekhez hasonlóan a matekérettségire – közép és emelt szinten is – vihettek magatokkal függvénytáblázatot, körzőt, vonalzót, szögmérőt és számológépet (de csak olyat, ami szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas).

Utóbbival kapcsolatban Blanka azt tanácsolja, ha tehetitek, olyat vegyetek, ami például a másodfokú függvényt is kiszámolja – már ilyenek is vannak. „Éppen ezért most már a másodfokú függvény képletére nem is jár pont az érettségin, csak a két gyökre” – tette hozzá.

A függvénytáblázatoknál sem mindegy, milyet visztek magatokkal, mivel kétféle van – a sárga és a fehér színű – és ezek nem teljesen egyformák. „Vannak olyan képletek, amik csak az egyikben, vagy csak a másikban vannak benne, ezért mindenkinek azt ajánlom, hogy mind a kettőből vigyen egyet-egyet a vizsgára” – mondta az SG matek szekciójának vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ezekbe a függvénytáblákba nem lehet semmit pluszban beleírni, viszont színes kis jelölőket lehet beletenni. „Ez például nagyon hasznos és ezzel a lapozgatást is ki lehet küszöbölni, így nem kell nagyon sokat keresgélni”.

Blanka azt is hozzátette: természetesen az még nem elég, ha nálatok vannak a segédeszközök, ahhoz, hogy valóban hasznukat vegyétek, ezeket tudnotok is kell használni. „Ha valaki konkrétan az érettségi napján találkozik a függvénytáblával először, akkor rengeteg idő elmegy lapozgatásra, keresgélésre”, ezért azt javasolta, hogy a gyakorláshoz most már mindenképpen használjátok a legális puskákat. Sőt azt is kiemelte, az utolsó napokban már az is nagyon fontos, hogy az érettségi feladatokat ne csak szimplán megoldjátok, hanem mindezt időre, szünet nélkül tegyétek, mintha tényleg élesben menne a vizsga.

A felkészüléshez itt ajánlottunk korábban ingyenes kurzusokat, oldalakat, Youtube-csatornákat, és egyéb lehetőségeket.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.