szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincsenek könnyű helyzetben az idei érettségizők. Vajon az online órák elegendők ahhoz, hogy rendesen fel lehessen készülni a matekérességire? Milyen gyakorlási lehetőségekkel tudjátok kiegészíteni a távoktatást? És tényleg az a legfontosabb, hogy 100 százalékos érettségit írjatok? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krasznai Blankával, a Studium Generale (SG) matek szekciójának vezetőjével.

"Szerintem, ha egy általános érettségit veszünk, akkor az online tartott órák nem feltétlen elegendők ahhoz, hogy rendesen felkészüljenek a vizsgákra a tanulók" – mondta az Eduline-nak Krasznai Blanka. A Studium Generale (SG) matematika szekcióvezetője szerint ez annak köszönhető, hogy sajnos online oktatás és online oktatás között is van különbség, hiszen van olyan tanár, aki mindent beletesz, és van olyan, aki vagy kedv miatt, vagy egyéb körülmények miatt nem tud rendesen oktatni.

Blanka úgy véli, éppen ezért idén még nagyobb hangsúly került az egyéni felkészülésre, mint a korábbi években – azaz tényleg megcsináljátok-e a házi feladatokat, ha valamit nem értetek, akkor mertek-e kérdezni. Szerinte az is nagyon fontos, hogy amennyiben a tanáraitok erre alkalmat biztosítanak, akkor mindenképpen használjátok ki, hogy személyesen, vagy legalábbis online, de négyszemközt átbeszélhetitek velük azokat a témákat, amik nehézségeket okoznak számotokra.

Hogyan készülhettek otthonról?

Az SG matematika szekcióvezetője szerint a legjobb felkészülési mód, ha minél több érettségi feladatsort oldotok meg a korábbi évekből. Emellett persze az interneten rengeteg ingyenes én nem ingyenes kurzust, tananyagot és gyakorló oldalt is találtok, a lista szinte végtelen. A Studium Generale például április 21. és 23. között tartja az úgynevezett Matek Maraton programját, amin bárki ingyenesen részt vehet és meghallgathatja az összes előadást. Erről az eseményről, illetve további érettségi felkészítőkről itt írtunk korábban.

De Blanka úgy gondolja, az is pluszt jelent, ha egymásnak segítetek. „Tapasztalatból tudom, hogy én is sokkal jobban megértem a tananyagot, ha másnak kell elmagyaráznom. Arról nem is beszélve, hogy ebben az online világban ezek a csoportos beszélgetések jól is tudnak esni, hiszen, ha nem is személyesen, de legalább találkozhatnak egymással a diákok” – mondta, majd hozzátette: azért a leghatékonyabb mégis az egyéni készülés, hiszen akkor a saját tempótokban tudtok haladni és látjátok, melyek azok a témakörök, amelyekre esetleg még gyúrnotok kell egy kicsit.

A legfontosabb: nem csak nektek nehéz

Bár az SG matematika szekcióvezetője szerint középszinten a 12. alapvetően már az ismétlésről kellene, hogy szóljon – emelt szinten ez egy kicsit más, ott még ekkor is van új tananyag –, de ettől még nincsenek egyszerű helyzetben a mostani végzősök, akik kisebb megszakításokkal már lassan másfél éve otthonról tanulnak. Egyrészt „sajnos vannak kivételek, azaz olyan iskolák, ahol megcsúszik a tematika”, így még az utolsó évre is jut új tananyag, másrészt „a nehezebb és komplexebb feladatokkal” azoknak is meggyűlhet a bajuk, akik idén már tényleg csak a gyakorlással foglalkoznak, hiszen ezeknél egyszerre több mindent kell észben tartani. Ezért Blanka ismét kiemelte, mennyire fontos a gyakorlás. „Sose lehet elég érettségi feladatsort megoldani” – tette hozzá.

Ugyanakkor megnyugtatásképp azt is elmondta, szerinte a jelenlegi helyzet ellenére idén sem lesz nagyobb szórás az eredményekben, mint korábban, mivel mindenkinek ilyen helyzetben kellett tanulnia. Azt is kiemelte:

Nagyon fontos gondolat általánosságban az érettségivel kapcsolatban, hogy a célnak nem a 100 százaléknak kell lennie, hanem, hogy a többieknél jobbat írjunk, vagy legalább olyan jót, mint a többiek. Hiszen, ha mindenki 70-80 százalékra teljesít, akkor nem feltétlenül kell 100 százalékot írni, már 85 százalékkal is ki lehet tűnni.

Majd hozzátette, azért bízik benne, hogy az érettségi feladatsor összeállítói is tekintettel lesznek rá, hogy már nagyjából másfél éve otthonról tanulnak a diákok.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!